DRUGI KRUG IZBORA ZA PREDSEDNIKA ČILEA: Građani biraju između levičara Gabrijela Borića i obožavaoca Pinočea Hose Antonia Kaste
Foto: EPA/Elvis Gonzalez

Presuđuju neodlučni

DRUGI KRUG IZBORA ZA PREDSEDNIKA ČILEA: Građani biraju između levičara Gabrijela Borića i obožavaoca Pinočea Hose Antonia Kaste

Planeta -

Predsednički izbori u Čileu ušli su u svoju poslednju fazu, a građani će danas tokom održavanja drugog kruga izbora imati priliku birati između dva kandidata -Jose Antonia Kasta i Gabriela Borića.

Dva potpuno suprotna kandidata, predstavila su svojim simpatizerima i potpuno suprotne izborne programe.

Dok s jedne strane Kast (55) spada u ultrakonzervativnu struju i važii za obožavatelja bivšeg čileanskog diktatora Augusta Pinočea, Borić (35) se definiše kao levičar i bivši lider studentskog pokreta koji želi politički "sahraniti" svaki trag neoliberalnog modela koji je dominirao državom dok je njom upravljao Augusto Pinoče.

Dosadašnju izbornu kampanju obeležila je polarizacija biračkog tela. Kast je građanima, baš kao i Donald Tramp u SAD-u, obećao izgradnju zida protiv migranata iz drugih južnoameričkih zemalja, i najavio borbu protiv kriminalaca i vandala.

Gabriel Borić je s druge strane građanima obećao nacionalizaciju privatnog zdravstvenog sistema, uvođenje subvencija i povećanje poreza za bogate osobe.

Iako i jedan i drugi kandidat imaju svoje simpatizere, za pobedu u drugom krugu izbora morat će privući i one neodlučne glasače koji se do sada nisu definisali kao simpatizeri jedne ili druge politike.

Poslednje predizborne ankete pokazale su kako Borić u ovom trenutku ima prednost u odnosu na Kasta. Prema rezultatima ankete, Borić je dobio 55 posto glasova dok Kast ima podršku 45 posto glasača. Sedam dana ranije, Borić je u anketi imao podršku 52 posto glasača dok je Kast dobio podršku 48 posto Čileanaca.

Kurir.rs/Klix.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track