GEST DOBRE VOLJE Azerbejdžan predao Jermeniji 10 ratnih zarobljenika
Foto: Profimedia / Valeriy Melnikov / Sputnik

Sukob dve zemlje

GEST DOBRE VOLJE Azerbejdžan predao Jermeniji 10 ratnih zarobljenika

Planeta -

Azerbejdžanske vlasti objavile su danas da su predale Jermeniji deset njihovih vojnika zarobljenih za vreme novembarskih sukoba dve zemlje koje se spore oko separatističke enklave Nagorno-Karabah.

"Republika Azerbejdžan uz posredovanje Evropske unije prebacila je jermenskoj strani 10 jermenskih vojnika" zarobljenih 16. novembra, saopštila je azerbejdžanska komisija zadužena za ratne zarobljenike.

Kako se navodi ova primopredaja organizovana je posle sastanka azerbejdžanskog predsednika Ilhama Alijeva, jermenskog premijera Nikole Pahinijana i predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela u Briselu.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel objavio danas preko Tvitera da pozdravlja oslobadjanje od strane Bakua 10 jermenskih zatvorenika posle razgovora koje su vodili.

"To je važan humanitarni gest koji pokazuje zajedničku volju da se ojača poverenje kao što je razgovarano u Briselu. EU je posredovala u prebacivanju (zatvorenika) u Jerevan", dodao je on.

Baku je već vratio Jerevanu 10 zatvorenika 4. decembra, ovog puta posle posredovanja Rusije, što je bio prvi konkretan znak smirivanja novih tenzija između dve zemlje posle sukoba u kojima je 13 ljudi poginulo u novembru.

Ti sukobi pokazali su koliko je krhka ravnoteža izmedju Azerbejdžana i Jermenije koji su tri decenije u sukobu oko enklave Nagorno-Karabah.

Te dve zemlje su vodile rat 2020. godine kada je bilo više od 6.500 mrtvih i koji se završio velikim porazom Jermenije. Jermenija je bila primorana da preda Azerbejdžanu više regiona koji formiraju pojas oko Nagorno-Karabaha.

Nastanjen većinski jermenskim stanovništvom Nagorno-Karabah odvojio se od Azerbejdžana posle raspada Sovjetskog Saveza, kada je vodjen prvi rat 1990-ih godina u kome je poginulo 30.000 ljudi.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track