PIŠKENJE JE LAKO: Japanski milijarder se posle 12 dana u svemiru vratio na Zemlju, snimao sve dosadne, svakodnevne poslove VIDEO
Foto: EPA/ ROSCOSMOS PRESS SERVICE / HANDOU

svemirski turizam

PIŠKENJE JE LAKO: Japanski milijarder se posle 12 dana u svemiru vratio na Zemlju, snimao sve dosadne, svakodnevne poslove VIDEO

Planeta -

Jusaku Maezava proveo je 12 dana na svemirskoj stanici, najavivši tako povratak Rusije svemirskom turizmu nakon decenijske pauze.

Japanski milijarder koji je proveo 12 dana na Međunarodnoj svemirskoj stanici vratio se danas na Zemlju, saopštila je ruska svemirska agencija Roskosmos.

Jusaku Maezava, 46-godišnji milijarder i onlajn modni tajkun, njegov asistent Jozo Hinoro i ruski astronaut Aleksandar Misurkin spustili su se padobranom u kazahstansku stepu oko 03.13 GMT. "Turistički let svemirske letelice Sojuz MS-20 je završen", saopšteno je iz Roskosmosa.

Dvojica Japanca su prvi turisti koji su samostalno platili put. To je prva turistička poseta svemirskoj stanici od 2009. godine. Cena putovanja nije objavljena.

Bilo je planirano da Hinoro snima celu misiju uključujući i svakodnevne, poslove poput pranja zuba i odlaska u toalet.

Putovanje je označilo povratak Rusije svemirskom turizmu nakon decenijske pauze koja je dovela do porasta konkurencije iz SAD. Trojac je proveo 12 dana u orbitalnoj laboratoriji, gde su japanski turisti dokumentovali svoj svakodnevni život na MSS-u za Maezavin popularni Jutjub kanal.

Svojim pratiocima, Maezava je detaljno objašnjavao kako pere zube i vrši nuždu na MSS-u.

"Piškenje je lako", rekao je on pokazujući na levak koji astronauti koriste na usisavanje urina.

Na drugim snimcima, podučavao je pratioce kako najbolji ispijati čaj ili spavati u nultoj gravitaciji.

Kada su tri svemirska putnika stigla na MSS 8. decembra, pridružili su se posadi od sedam timova koji su se bavili istraživanjem svemirske biologije i fizike.

Maezava planira da sa sobom povede osam ljudi na misiju oko Meseca 2023. kojom će upravljati SpejsIks Ilona Maska. On i njegov pomoćnik su prvi privatni građani Japana koji su posetili svemir otkako je novinar Tojohiro Akijama otputovao na stanicu Mir 1990. godine.

Njihov povratak iz svemira predstavlja vrhunac godinu koju su mnogi videli kao prekretnicu za privatna putovanja u svemir.

Milijarderi Mask, Džef Bezos i Ričard Brenson su ove godine napravili proboj u komercijalnim turističkim letovima u svemir, probivši se tako na tržište koje je Rusija pokušavala da sačuva za sebe.

Rusija ima istoriju slanja samofinansirajućih turista u svemir. U partnerstvu sa američkom kompanijom Spejs Advenčers (Space Adventures), Roskosmos je od 2001. odveo sedam turista na MSS - jednog od njih dva puta. Poslednji je bio suosnivač kanadskog cirkusa Sirk de Solej, Gi Laliber koga su mediji 2009. prozvali "prvim klovnom u svemiru".

U oktobru ove godine, Rusija je poslala svoje prve neobučene kosmonaute u svemir od Laliberovog putovanja - rusku glumicu i reditelja koji su na MSS snimali scene za prvi film u orbiti.

Moskva je prestala da šalje turiste u svemir nakon što je NASA povukla svoj spejs šatl 2011. godine, što je Rusiji ostavilo monopol na snabdevanje MSS.

NASA je, navodno, kupila sva mesta Sojuzu za, kako se priča, 90 miliona dolara po mestu, čime je praktično okončala turističke let. To se promenilo prošle godine kada je svemirska letelica SpejsIks uspešno poslala prve astronaute na MSS.

NASA se prebacila na SpejsIks, oduzevši tako rusiji monopol nad svemirskim "šatl prevozom", što je Roskosmos koštalo milione dolara. Cena karata za svemir za turiste nije objavljena, ali je Spejs advenčurs nagovestio da se kreće u rasponu od 50 do 60 miliona dolara.

Roskosmos je naveo da planiraju da nastave da razvijaju biznis u oblasti svemirskog turizma i već su naručili dve Sojuz rakete za takva putovanja.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track