DŽONSON PRELOMIO Nema novih ograničenja tokom Božića, ali...
Foto: Shutterstock, Profimedia

omikron

DŽONSON PRELOMIO Nema novih ograničenja tokom Božića, ali...

Planeta -

Premijer Velike Britanije Boris Džonson se sinoć povukao od nametanja kaznenih ograničenja koja bi ''upropastila'' Božić, ali je rekao da vlada treba da "zadrži mogućnost" da uvede nova pravila u Engleskoj.

Na jučerašnjoj dugoj sednici kabineta, nekoliko ministara je navodno pozvalo na 'neosporne dokaze' o novoj varijanti korona virusa omikron pre nego što su potpisali bilo kakve dalje mere, prenosi Dejli mejl.

Izvori iz kabineta rekli su da je sada "gotovo sigurno" da nova ograničenja neće biti uvedena pre 25. decembra.

Ali raste strah da bi nakon Božića različitim domaćinstvima moglo biti zabranjeno druženje u zatvorenom prostoru, a pabovi i restorani primorani da služe goste samo na otvorenom, što bi pokvarilo Novu godinu milionima porodica.

S obzirom na to da su planovi za dvonedeljna ograničenja i dalje na stolu, Džonson je sinoć upozorio da mora da 'zadrži mogućnost' daljih ograničenja kako bi kontrolisao širenje omikrona. Međutim, priznao je da podaci nisu dovoljni kako bi opravdali sada tu odluku.

Premijer je obećao da će konsultovati parlament o svim novim zakonskim ograničenjima.

U prognozama koje su procurile tokom vikenda, Naučno-savetodavna grupa za vanredne situacije upozorila je da bi bez brze akcije broj smrtnih slučajeva na dnevnom nivou mogao da dostigne brojku od 6.000 u najgorem slučaju, a 10.000 hospitalizacija.

SZO: Otkazati odmore i skupove

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) pozvala je ljude da otkažu neke od svojih planova za odmor kako bi zaštitili javno zdravlje, pošto se varijanta omikrona širi globalno, javlja danas BBC.

-Otkazan događaj je bolji od otkazanog života, rekao je direktor SZO Tedros Gebrejesus, dodajući da se moraju doneti "teške odluke".

Brojne zemlje su reagovale u pokušaju da zaustave širenje te varijante, uključujući uvođenje ograničenja putovanja.

U Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) omikron je sada dominantan, čineći 73 odsto novih infekcija.

Očekuje se da će se predsednik SAD Džozef Bajden obratiti naciji u utorak, ali je Bela kuća saopštila da ne planira da "zaključa zemlju".

Epidemiolog Entoni Fauči ranije je upozorio da bi putovanje za Božić povećalo širenje omikrona čak i među potpuno vakcinisanim građanima, prenosi Fonet.

Amerikancima se savetuje da ne putuju u više od 80 zemalja koje se nalaze na veoma visokoj listi Centra za kontrolu i prevenciju bolesti za koronu, uključujući skoro čitavu Evropu.

Francuska i Nemačka su među državama koje uvode ograničenja putovanja kako bi se uhvatili u koštac sa omikronom, dok je Holandija uvela striktno zatvaranje tokom božićnog perioda.

Ali sa ogromnom nesigurnošću u vezi sa ozbiljnošću omikrona, ministri, poslanici i stručnjaci odbacili su ''neverovatna'' predviđanja.

Tokom jučerašnjeg zasedanja, nekoliko ministara uključujući kancelara Rišija Sunaka i ministarku spoljnih poslova Liz Tras jasno je dato do znanja da ne žele da podrže dalja ograničenja dok se ne pojave preciznije informacije o uticaju omikrona.

Smatralo se da se Sunak opirao merama koje bi mogle da koštaju privredu milijarde.

Džonson je insistirao da Vlada prati podatke iz sata u sat i da su argumenti za preduzimanje akcije veoma fino izbalansirani.

Ali nakon što njegovi ministri nisu uspeli da se dogovore, premijer je rekao da još uvek postoje ''neizvesnosti'' u vezi sa tim koliko je novi soj korone opasan, kao i stope prijema u bolnice povezane sa njim i njegovog uticaja na vakcine.

-Nažalost, moram da kažem ljudima da ćemo morati da zadržimo mogućnost da preduzmemo dalje akcije da zaštitimo javnost, da zaštitimo javno zdravlje, da zaštitimo naš NHS. Gledamo sve aspekte kako bismo držali omikron pod kontrolom i ništa nećemo isključiti, rekao je.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track