06:03

Čile: Gabriljel Borić levičar i predsednik države

BUrna prošlost

BORIĆ UČESTVOVAO U KRVAVOM OBRAČUNU: Bilo je POVREĐENIH I POGINULIH na sve strane, a sad je novi predsednik Čilea!

Planeta -

Novog predsednika Čilea Gabrijela Borića (35) narod zove "novi Aljende" i izuzetno je levičarski nastojen, navodi urednik rubrike Planeta u Kuriru Andrej Mlakar.

Gabrijel Borić, podsetimo, pobedio je u drugom krugu predsedničkih izbora kandidata krajnje desnice Hosea Antonija Kasta, koji je inače veliki fan diktature generala Avgustea Pinočea i obožavalac politike Donalda Trampa, a koji je između ostalog hteo i da izgradi južnoamerički zid da bi zaustavio migrante.

Mlakar je otkrio i našoj javnosti malo poznate detalje o Boriću.

- Gabrijel Borić je jedan student prava, koji je svoje studije prava okačio o klin i krenuo da se bavi politikom. Izuzetno je levičarski nastrojen. Zovu ga i novi Aljende. Jedan je od najmlađih predsednika koje Čile ima u svojoj istoriji. Zovu ga Aljende zbog svojih nekih stavova koje je odlučio tokom kampanje i koje su mu donele pobedu - rekao je Mlakar u uključenju u jutarnji program Kurir televizije.

Andrej Mlakar, Gabrijel Boric
foto: Kurir Televizija

Borić je prema njegovim rečima bio vođa krvavog studentskog protesta 2019. godine.

- Organizovao je studente i pobunio se zbog povećanja cena karata za prevoz, tako da je tu nastao jedan veliki haos u Čileu. Demonstracije su trajale skoro nedelju dana. Bilo je i povređenih i poginulih. Borić se zalaže za prava čileanskih indijanaca i zalaže se za abortus. U svim svojim programima je najavio uvođenje besplatnog školstva i zdravstva - rekao je Mlakar.

Sa većinom prebrojanih listića, Borić, koji ima hrvatsko poreklo, pobedio je sa 56 odsto, dok je Kast dobio 44 odsto glasova.

Izbori su bili jedni od najpolarizovanijih poslednjih decenija i održani su posle masovnih protesta. Sa 35 godina, Borić će postati jedan od najmlađih političkih lidera na svetu i najmlađi predsednik u istoriji Čilea.

Formalno će stupiti na dužnost 11. marta sledeće godine.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

01:25

Rama dočekao Vučića i Zaeva! Srdačni pozdravi, pa početak sastanka

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track