NAJMOĆNIJA VOJSKA NA SVETU IZGUBILA ORUŽJE: Kako su stotine vojnih granata, pušaka i minobacača završili na ulicama SAD?
Foto: AP/U.S. Army Criminal Investigation Command

pentagon nervozan

NAJMOĆNIJA VOJSKA NA SVETU IZGUBILA ORUŽJE: Kako su stotine vojnih granata, pušaka i minobacača završili na ulicama SAD?

Planeta -

Ministarstvo odbrane SAD preispitaće način na koji vodi evidenciju o svom oružju i eksplozivu, a Kongres je zatražio veću odgovornost od Pentagona – to su odgovori na istragu Asošiejted presa koja je pokazala da je izgubljeno ili ukradeno vojno oružje stizalo do američkih ulica.

Nestalo oružje uključuje jurišne puške, mitraljeze, pištolje, oklopne granate, artiljerijske granate, minobacače, bacače granata i plastični eksploziv.

Pentagon će sada morati da zakonodavcima preda godišnji izveštaj o gubitku oružja i bezbednosti u skladu sa Zakonom o ovlašćenju za nacionalnu odbranu (NDAA), koji je Kongres odobrio ovog meseca, a očekuje se da će ga potpisati predsednik Džo Bajden. Kao što je AP-ova istraga pokazala, vojni zvaničnici nisu savetovali Kongres čak i kada su oružje i eksploziv i dalje nestajali.

Zbog toga, vojska sada modernizuje način na koji vodi računa o milionima vatrenog oružja i planinama eksploziva.

"Jasno je da se odgovornost po ovom pitanju zaustavila na preniskom nivou“, rekao je demokrata iz Kolorada Džejson Krou, veteran američke vojske i član Komiteta za oružane snage Predstavničkog doma koji je podržao reforme. Sa novim zahtevima, "ako u tom izveštaju postoje stotine nestalog oružja, članovi Kongresa će to videti i biće im javno postavljeno pitanje o tome i za to će se smatrati odgovornim“.

Zvaničnici Pentagona su rekli da oni mogu da lociraju više od 99,9% vatrenog oružja i da veoma ozbiljno shvataju bezbednost oružja. Ipak, kada je AP u junu objavio svoj prvi izveštaj o nestalom vatrenom oružju, general Mark Majli, predsedavajući Združenog generalštaba, rekao je da će razmotriti "sistematsko rešenje“.

Kao odgovor, vojska, najveći ogranak sa najviše vatrenog oružja, sprovela je veliku reviziju načina na koji jedinice prijavljuju nestalo, izgubljeno ili ukradeno oružje. Papirni zapisi ustupaju mesto digitalnom obliku, a centralni logistički operativni centar prikuplja i proverava izveštaje o ozbiljnim incidentima koji – kao i kod drugih oružanih službi – nisu uvek išli do kraja u lancu komandovanja.

Novi sistem koristi postojeći softverski sistem pod nazivom Vantage da bi komandantima dao uvid u realnom vremenu šta je nestalo, rekao je Skot Forster, analitičar operativnih istraživanja u vojsci za AP.

Druge promene će uticati na to kako vojska reaguje na istrage organa za sprovođenje zakona.

Kada se oružje pronađe ili traži tokom krivičnog postupka, Registar malokalibarskog i lakog oružja Ministarstva odbrane treba da utvrdi poslednju poznatu lokaciju ili jedinicu koja je odgovorna. Međutim, informacije registra su bile netačne i policija nije blagovremeno dobijala odgovore, pokazala su interna dokumenta vojske koja vodi i registar Pentagona.

Vojska sada razvija aplikaciju koja bi pretraživala sopstvene baze podataka o imovini svake službe, rekao je portparol vojske potpukovnik Brendon Keli.

Novi zakon takođe zahteva od ministra odbrane da prijavi potvrđene krađe ili pronalaženje oružja Nacionalnom centru za informacije o kriminalu, kojim upravlja FBI. Vojni propisi su zahtevali od službi i jedinica da sami prijavljuju gubitke; odgovornost će sada biti na najvišem nivou Pentagona.

Druge oružane snage takođe sprovode reforme.

Korpus marinaca je naveo da razvija interne procedure za poboljšani nadzor kroz pojačane inspekcije jedinica. Mornarica je zahtevala od jedinica da obaveste viši štab kada prijavljuju gubitke oružja. Vazduhoplovstvo je zamenilo svoj sistem knjige imovine komercijalnom aplikacijom.

Ovog leta, Agencija za logistiku odbrane počela je da izveštava Pentagon o gubicima i krađama vatrenog oružja koje je vojska pozajmila civilnim agencijama u okviru programa Kancelarije za podršku sprovođenju zakona. Pentagon je naveo da je 461 komada vatrenog oružja nestalo, a da je 109 kasnije pronađeno.

Nakon prvobitnog izveštaja AP-a objavljenog u junu, general Majli je zadužio ogranke službi da pretresu svoje podatke o gubicima vatrenog oružja od 2010. godine – vremenskog perioda koji je AP proučavao.

Pentagon je nevoljno podelio statističke podatke koje je prikupio, a koje je Majlijeva kancelarija dostavila Kapitol Hilu. Zvanični brojevi su niži od onih koje je izvestio AP – ali i nepotpuni, jer neke službe nisu uključile ukradeno oružje kako su dokumentovali vojni istražitelji.

Broj nestalog, izgubljenog ili ukradenog vatrenog oružja bio je "otprilike 1.540“ od 2010. do ovog leta, prema rečima Urija Orlanda, portparola Kancelarije sekretara za odbranu. Većina je pronađena, rekao je on. AP je za period 2010-2020. registrovao najmanje 2.000 komada nestalog vatrenog oružja, pozivajući se na podatke vojske, interne memorandume, krivične istrage i druge izvore.

Postoji nekoliko razloga za neslaganje. U vršenju svojih analiza, svaka služba je koristila različite standarde i sisteme. Uprkos detaljnoj pretrazi podataka od strane svakog servisa, AP je pronašao izgubljene ili ukradene stvari koje nisu bile u njihovom zvaničnom računu.

Oslanjajući se na svoj zvanični registar oružja, podaci Mornarice pokazuju da nijedna njena sačmarica nije ukradena i da su jedini gubici eksploziva tokom 2010ih bili 20šok bombi. AP je identifikovao nekoliko sačmarica i desetine oklopnih granata, na osnovu dosijea iz Pomorske službe za kriminalističke istrage.

Marinci su odlučili da se svako oružje koje je nestalo u zoni borbe ne računa - čak ni u slučajevima, na primer, kada je puška pala sa vozila ili aviona, ili nestala iz stambenih prostorija u prekomorskoj bazi. Njihovo ukupno „nezapaženo“ vatreno oružje od 2010. bilo je 31.

Najveće objašnjenje za razliku između brojeva AP-a i zvaničnih brojeva je značajna revizija vojnih brojki.

U junu je AP izvestio da vojska ne zna gde im je više od 1.500 komada oružja. Većina tog ukupnog iznosa proizilazi iz internih vojnih dopisa u kojima se navodi da je 1.300 pušaka i pištolja izgubljeno ili ukradeno između 2013. i 2019. Vojska je rekla da bi dopisi mogli uključivati dupliranja i gubitke u borbi, što je AP isključio kao mogućnost.

Odgovarajući na Majlijevo naređenje, osoblje je ručno pretraživalo zapise. Njihov zaključak je bio da je 2010ih godina nedostajalo samo 469 komada vatrenog oružja.

Vojni zvaničnici nisu naveli koje su oružje isključili niti svoje kriterijume za postizanje ukupnog broja, što AP nije mogao da proveri nezavisno.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track