UKRAJINA PROTIV SEVERNOG TOKA Kijev obećava da će usporiti pokretanje kontroverznog ruskog gasovoda: Već nam je to pošlo za rukom
Foto: EPA/ STEPAN FRANKO

dolazi zima

UKRAJINA PROTIV SEVERNOG TOKA Kijev obećava da će usporiti pokretanje kontroverznog ruskog gasovoda: Već nam je to pošlo za rukom

Planeta -

Kijev ima plan da opstruiše pokretanje kontroverznog gasovoda Severni tok 2, koji će gas iz Rusije do Nemačke dovoditi preko Baltičkog mora, tvrdi visoki ukrajinski energetski izvršni direktor.

Jurij Vitrenko, predsednik upravnog odbora državne energetske kompanije Naftogas, naveo je da Ukrajina "ima plan za dalje pravne korake koji bi omeli pokretanje ovog ruskog gasovoda“.

On je rekao da će Kijev uložiti "maksimalne napore“ da zaustavi projekat, objašnjavajući da su ukrajinski napori već doveli do toga "da se završetak ovog gasovoda odloži više od godinu dana“.

"Ovo je rezultat naše saradnje sa američkim i evropskim partnerima“, rekao je on, dodajući da se i Naftogas uključio u proceduru za sertifikaciju Severnog toka 2, koja je trenutno u toku.

Gasovod je završen u septembru, ali tek treba da počne sa radom, a nemačke vlasti kažu da će biti potrebno šest meseci ili više da se kompletira neophodna dokumentacija. Trenutno, evropske zemlje dobijaju veći deo svojih zaliha ruskog gasa preko sovjetske mreže podzemnih cevi koje prolaze kroz Ukrajinu, a Kijev upozorava da će izgubiti milijarde dolara tranzitnih naknada kada projekat dobije zeleno svetlo.

U novembru je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba preuzeo zasluge za odlaganje odobrenja Severnog toka 2, rekavši da je gasovod "trebalo da radi i da zarađuje odavno, ali činjenica da još uvek ne funkcioniše i da se borimo protiv toga je rezultat naših zajedničkih napora.”

Prošle nedelje je, međutim, novi nemački kancelar Olaf Šolc insistirao da odlaganje nije političko i da je gasovod neutralan projekat koji ne bi trebalo da se koristi kao poluga protiv Rusije. "Nemačke vlasti će o tome odlučiti potpuno nezavisno od politike“, rekao je on. "Proces ide dalje."

Isporuka gasa duž gasovoda Jamal-Evropa, koji ide od Sibira do istočne Nemačke, u utorak je zaustavljena pošto su temperature pale širom Rusije. Zapadni zvaničnici optužili su Moskvu da se igra politike kako bi primorala EU da sertifikuje Severni tok 2, ali ruska energetska kompanija Gasprom napominje da nastavlja da ispunjava svoje ugovore.

Kurir.rs/Raša tudej

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja