SCENARIO KATASTROFE: Klimatske promene pokreću nove migracije sa Bliskog istoka
Foto: Ethan Miller / Getty images / Profimedia

CRNE SLUTNJE naučnika

SCENARIO KATASTROFE: Klimatske promene pokreću nove migracije sa Bliskog istoka

Planeta -

Globalno zagrevanje posebno će pogoditi Bliski istok i severnu Afriku i pokrenuti nove talase izbeglica, smatra nemački klimatski naučnik Jos Lelieveld.

Ova oblast postala je žarište klimatskih promena i zagreva se mnogo brže od ostalih područja, rekao je za dpa direktor Instituta za hemiju Maks Plank u Majncu.

Vreli talasi koji traju nedeljama, sa temperaturama do 56 stepeni Celzijusa ili čak i preko 60 stepeni u gradobima, mogli bi u drugoj polovini ovoga veka da mnoga područja učine nemogućim za život, rekao je on. "Čak ni kamile ne mogu da prežive na takvoj vrućini", rekao je Lelieveld.

Toplotni talasi u kombinaciji s drugim činiocima kao što je snažan rast stanovništva takođe bi povećali pritisak stanovništva na migraciju, prenosi Hina.

Lelieveld kaže da bi, ako se globalno zagrevanje ne zaustavi, prosečna temperatura u regionu mogla da poraste za šest stepeni leti.

“Ovo je scenario katastrofe, ali ne i nemogući scenario", upozorio je on.

Prosečna temperatura tamo je već porasla za gotovo 2 stepena od 1980. godine, dodao je.

Na klimatskoj konferenciji zemlje su se obavezale da će pokušati da zaustave globalno zagrevanje.

Naučnici navode da će porast temperature naročito pogoditi zalivske zemlje, ali da bi posledice mogle da ostale i druge oblasti.

Liban, Sirija, Irak i Izrael, ali i Egipat, u budućnosti će patiti od veće suše, rekao je Lelieveld i dodao da se pustinje šire.

Delovi Sirije i Iraka ove godine su dožijeli jaku sušu, što je dovelo do pada roda i porasta cena hrane.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track