U UKRAJINI RASTE PODRŠKA GRAĐANA ULASKU U NATO Evo zašto se situacija menja
Foto: Profimedia, Shutterstock

saopštenje ukrajinske ambasade

U UKRAJINI RASTE PODRŠKA GRAĐANA ULASKU U NATO Evo zašto se situacija menja

Planeta -

Podrška građana Ukrajine ulasku u NATO raste i članstvo u zapadnom vojnom savezu prvi put podržava većina građana te zemlje, saopštila je danas ambasada Ukrajine u Beogradu pozivajući se na rezultate novembarskog istraživanja javnog mnjenja.

Prema podacima iz prve polovine novembra, 54 odsto Ukrajinaca je izjavilo da bi na referendumu o ulasku Ukrajine u NATO glasalo "za", 28 odsto je bilo protiv, a 18 odsto se nije izjasnilo.

Rezultati istraživanja sprovednog 2012. pokazuju da je samo 14 odsto Ukrajinaca podržavalo članstvo u NATO , 62 odsto je bilo protiv.

U aprilu 2014, nakon početka oružane agresije Rusije protiv Ukrajine, nivo podrške članstvu u NATO porastao je na 37 odsto, a 42 odsto Ukrajinaca je bilo protiv, dok je u novembru 2015. procenat Ukrajinaca koji podržavaju ulazak u NATO porastao na 48 odsto i prvi put premašio procenat onih koji su protiv - 33 odsto, navodi se u saopštenju ambasade.

U saopštenju se zaključuje da je "očigledna zakonomernost da je oružana agresija Rusije protiv Ukrajine promenila stavove većeg dela stanovništva Ukrajine o NATO" i da "intenziviranje agresivnih akcija Kremlja protiv Ukrajine samo jača nivo podrške integraciji u NATO medju građanima".

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja