OVO SE RETKO VIĐA: U Rusiji uočen svetlucavi sneg! Naučnici otkrili koje sićušne životinje su odgovorne za neobičan sjaj! FOTO
Foto: mediadrumimages.com/AlexanderSem / Media Drum World / Profimedia

uz obale belog mora

OVO SE RETKO VIĐA: U Rusiji uočen svetlucavi sneg! Naučnici otkrili koje sićušne životinje su odgovorne za neobičan sjaj! FOTO

Planeta -

U udaljenom delu Rusije, uz obale Belog mora, biolozi su uočili svetlucavi sneg, slaba plava svetla koja sijaju u belom prahu, prenosi Dejli mejl.

Vera Emelianenko, mikrobiolog koji je živela u udaljenoj poljskoj stanici, sakupila je deo snega, stavila ga pod mikroskop i otkrila da su sićušne bioluminiscentne životinje zvane kopepodi odgovorne za sjaj.

0646582338, Sneg, svetlucavi sneg, Rusija, Belo more
foto: mediadrumimages.com/AlexanderSem / Media Drum World / Profimedia

Često nazivane "morske bube", ova stvorenja se tokom dana obično nalaze u okeanu na dubinama do 90 metara, dok su tokom noći samo nekoliko metara ispod površine.

Ksenija Kosobokova, stručnjak za morske planktone pri Ruskoj akademiji nauka u Moskvi, rekla je za National Geographic da su kopepodi verovatno bili uhvaćeni u jakoj struji u Belom moru koja ih je dovela na obalu.

Plima je bila izuzetno visoka početkom meseca i ponovo 16. decembra, što sugeriše da su jače plime primorale kopepode na kopno. Dalje, otkriveno je da je u pitanju vrsta kopepoda pod nazivom "Metridia longa", koja nosi molekul zvani "luciferin" i proizvodi svetlo bioluminiscencijom, koja je odgovorna za prizore sa fotografija. Naime, kada luciferin reaguje sa kiseonikom, on stvara svetlosnu energiju, odnosno - sjaj.

Verovalo se da su kopepodi koji svetle u snegu bili živi kada ih je Kosobokova primetila, jer male životinje poput njih mogu da prežive ekstremno niske temperature.

0646582335, sneg, svetlucavi sneg, Rusija, Belo more
foto: mediadrumimages.com/AlexanderSem / Media Drum World / Profimedia

Stiven Hadok sa Instituta za morska istraživanje Monterej Bej rekao je za National Geographic da bi kopepodi mogli biti mrtvi jer svici i dalje sijaju nakon što prestanu da žive.

"To nam se dešava sa našim naučnim uzorcima", dodao je on.

"Sakupite organizam i stavite ga u zamrzivač za kasnije proučavanje. A onda kada ga izvučete, polako će početi da svetli jer su hemikalije koje se nalaze u njihovim telima i dalje savršeno sposobne da reaguju", tvrdi on.

Doduše, najviše iznenađuje činjenica da svetleći sneg do sada nije viđen na biološkoj stanici koja je aktivna više od 80 godina.

Kurir.rs/Daily mail

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track