DIZANJE TENZIJA Moskva ponavlja da ne planira napad na Ukrajinu ali organizuje vojnu vežbu na granici, Kijev: Baciće atomsku bombu
Foto: AFP / AFP / Profimedia

sta se desava

DIZANJE TENZIJA Moskva ponavlja da ne planira napad na Ukrajinu ali organizuje vojnu vežbu na granici, Kijev: Baciće atomsku bombu

Planeta -

Predstavnik Rusije u EU ponovio je danas da Moskva ne priprema invaziju na Ukrajinu, dok iz Kijeva dižu tenzije upozorenjem da bi Rusi mogli da bace atomsku bombu na njih.

Ruski ambasador u Evropskoj uniji Vladimir Čižov rekao je u četvrtak da Rusija ne priprema vojnu invaziju na Ukrajinu, uprkos navodnom gomilanju ruskih trupa na granici sa Ukrajinom.

Čižov je u intervjuu nemačkom listu Velt rekao da Rusija podržava ljude koji govore ruski i sunarodnike koji žive u drugim zemljama, ali je dodao da Moskva nikada nije rekla da želi da koristi vojna sredstva za to.

"Rusija ne planira napad ni na jednu zemlju. Uveravam vas da se ruske trupe trenutno ne spremaju za invaziju na Ukrajinu", rekao je Čižov.

Ruski predsednik Vladimir Putin, koji danas ima svoju redovnu godišnju konferenciju za medije, ponovio je više puta da Moskva ne planira invaziju ali je i upozorio da će biti primoran na oštar odgovor ako Zapad ne odustane od svoje "agresivne linije", piše Jutarnji list.

Vojna vežba kod granice

Stotine pripadnika ruskih padobranskih jedinica održaće ove sedmice vežbe pored ukrajinske granice, navodi novinska agencija Interfax.

Oko 1200 padobranaca i više od 250 vozila i aviona učestvovaće u vežbi koja će biti podeljena između poligona na Krimu, koji je Rusija anektirala 2014. i obližnje pokrajine Krasnodar.

Interfax citira ministarstvo obrane koje je reklo da će snage simulirati zauzimanje područja u sklopu vojne operacije.

Sa druge strane, Ukrajinci dižu tenzije.

Jedan od vodećih ukrajinskih političara tvrdi da signali koji dolaze iz Rusije ukazuju da je moguće da Moskva planira nuklearni napad na njih, prenosi Raša tudej.

Predsednik Rade (ukrajinski parlament) Ruslan Stefančuk podsetio je da je od 1991. godine Ukrajina bila treća sila na svetu po nuklearnoj sposobnosti, zahvaljujući arsenalu bojevih glava koji su nasledili nakon raspada Sovjetskog saveza.

Naglasio je da se Kijev tog arsenala dobrovljno odrekao samo nekoliko godina kasnije kako bi postao država bez nuklearnog oružja. Stefančuk smatra da bi Rusija, koja je bila jamac razoružanja, mogla čak pokrenuti nuklearni napad protiv Ukrajine.

Naročito ako Ukrajina nastavi sa demokratskim razvojem, smatra on.

Kremlj je više puta odbacio optužbe da Rusija gomila svoje vojnike duž zajedničke crte razgraničenja u sklopu priprema za invaziju.

Umesto toga, Moskva optužuje NATO da prebacuju zabrinjavajuće količine oružja prema ruskoj granici.

Prošlog meseca, ruski šef diplomatije Sergej Lavrov rekao je da se u Ukrajini na liniji razgraničenja u Donbasu akumulira sve više vojnika i opreme uz podršku sve većeg broja zapadnih saveznika. Upozorio je da će Moskva preduzeti potrebne korake da zagarantuje vlastitu bezbednost ako te države ne obuzdaju Kijev.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track