ZA OVE GRADOVE NEMA PROSLAVE NOVE GODINE: Korona i ove godine poremetila planove gradskim vlastima
Foto: Ryan Rahman / Alamy / Alamy / Profimedia

omikron kao grinč

ZA OVE GRADOVE NEMA PROSLAVE NOVE GODINE: Korona i ove godine poremetila planove gradskim vlastima

Planeta -

Neko vreme se činilo da bi predstojeća novogodišnja noć mogla da liči na velike proslave iz prošlosti.

Novi talas koronavirusa i brzo širenje novog omikron soja raspršili su te nade - bar u pojedinim delovima sveta.

Gradonačelnik Njujorka Bil de Blazio rekao je u sredu da se nada da će čuvena proslava na Tajms skveru proteći kako je planirano i da je trenutno u pregovorima sa zdravstvenim zvaničnicima i sponzorima o tome da li je potrebno uvesti dodatne mere predostrožnosti.

Neki veliki gradovi u Evropi, gde se omikron širi ogromnom brzinom, otkazali su novogodišnje planove ili su ih drastično srezali. Drugi gradovi sa kultnim proslavama i dalje planiraju da budu domaćini svojih događaja, ali uz mere predostrožnosti.

Otkazani događaji

Sledeći gradovi (ili zemlje) su već objavili da otkazuju svoje proslave Nove godine:

BERLIN

Nemačka će od 28. decembra uvesti stroga ograničenja kontakta kako bi suzbila širenje kovida i zabraniti novogodišnja okupljanja, saopštio je nemački kancelar Olaf Šolc u utorak, 21. decembra.

To znači da nema velikih vatrometa u Berlinu, glavnom gradu, niti na drugim velikim mestima kao što su Minhen i Frankfurt.

Od 28. decembra biće dozvoljeno okupljanje najviše 10 osoba, bez obzira da li su vakcinisani ili su preležali koronu, rekao je Šolc. Deca od 13 godina i mlađa su izuzeta od novih ograničenja kontakta.

EDINBURG

Javne proslave Nove godine u Škotskoj biće otkazane, izjavila je u utorak, 21. decembra, prva ministarka Škotske Nikola Sterdžon.

Ona je objasnila da su post-božićne restrikcije pokušaj vlasti da ograniči širenje omikrona. "Znam koliko će ovo biti razočaravajuće za one koji se raduju ovim događajima“.

LONDON

Planirani doček Nove godine u Londonu otkazan je zbog koronavirusa, naveo je gradonačelnik Londona Sadik Kan u ponedeljak, 20. decembra.

"Zbog porasta broja slučajeva kovida, doneli smo tešku odluku da otkažemo naš novogodišnji događaj na Trafalgar skveru“, naveo je on. "Bezbednost svih stanovnika Londona mora biti na prvom mestu".

Umesto proslave na kojoj se očekivalo 6500 ljudi, BBC će emitovati novogodišnji program.

NJU DELHI

Vlasti Nju Delhija najavile su zabranu svih društvenih, kulturnih, političkih i festivalskih okupljanja do daljnjeg zbog porasta slučajeva kovid-19, javlja CNN. Barovima i restoranima biće dozvoljeno da rade sa samo 50 odsto kapaciteta.

PARIZ

Pariz je otkazao svoj tradicionalni novogodišnji vatromet na Jelisejskim poljima zbog novog talasa koronavirusa.

"Vatromet se neće održati, niti će, nažalost, biti di-džej setova", rečeno je Frans presu u kabinetu gradonačelnice.

Francuski premijer Žan Kasteks rekao je u petak, 17. decembra, da će velike javne zabave i vatromet biti zabranjeni u novogodišnjoj noći i preporučio da se čak i vakcinisani testiraju pre nego što se okupe na žurkama na kraju godine, navodi Rojters.

RIO DE ŽANEIRO

Proslava Nove godine u Riu de Žaneiru, glavnom gradu Brazila, otkazana je zbog sve veće zabrinutosti zbog koronavirusa, rekao je gradonačelnik Eduardo Paes. "Mi poštujemo nauku. Pošto postoje različita mišljenja među naučnim komitetima, uvek ćemo se držati najrestriktivnijih", naveo je on.

"Odluku donosim sa tugom, ali ne možemo da organizujemo proslavu bez garancije svih zdravstvenih organa. Nažalost, ne možemo da organizujemo žurku ove veličine, u koju je uloženo toliko troškova i logistike, bez minimalnog vremena za pripremu“, rekao je gradonačelnik.

RIM

U Italiji, Rim je među nekoliko gradova koji su odlučili da otkažu proslave zbog kovida.

Region Kampanije takođe je zabranio gozbe i konzumaciju alkohola u javnim prostorima od 23. decembra do 1. januara. Venecija je takođe otkazala svoje koncerte na otvorenom i novogodišnji vatromet.

Događaji koji (još) nisu otkazani

Nisu svi svetski gradovi otkazali svoje proslave. Evo nekih od gradova koji su tradicionalno poznati po izuzetnom vatrometu i velikim novogodišnjim događajima koji i dalje ne odustaju od svojih planova:

BANGKOK

Glavni grad Tajlanda će održati svoje proslave, ali uz neka bezbednosna ograničenja. Prema Bangkok Postu, dozvoljena su samo okupljanja na otvorenom i to samo za one koji su potpuno vakcinisani, testirani u roku od 72 sata i registrovani.

KEJPTAUN

Prelepi primorski grad u Južnoj Africi i dalje dozvoljava organizovanje proslava Nove godine, ali uz brojne bezbednosne mere uključujući skraćeno radno vreme restorana i barova i strogi policijski čas.

DUBAI

Vatromet na vrhu Burdž Kalife, najviše zgrade na svetu, još uvek je u planu, navodi VisitDubai.com. Emirat zahteva od posetilaca koji žele da budu na proslavi da se registruju.

LAS VEGAS

Američka prstonica kocke i dalje planira da pusti vatromet sa vrha osam hotela-kazina na Stripu u trajanju od osam minuta, navodi Las Vegas rivju žurnal. Biće održan i vatromet u centru Las Vegasa.

SIDNEJ

Najveći grad u Australiji nastavlja sa planovima, ali će vam trebati karte da biste prisustvovali ove godine, navodi se na veb stranici grada Sidneja za doček Nove godine. Potpuna vakcinacija nije potrebna, ali se veoma preporučuje.

TAJPEJ Najveći grad na ostrvu Tajvan planira da održi svoje godišnje odbrojavanje i vatromet na visokom neboderu Tajpej 101, pišu lokalni mediji.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track