SMRT U TABLETI KUPLJENOJ NA INTERNETU Mladi u SAD masovno umiru od pilula koje kupuju na mrežama i koje su pune otrovnog fentanila
Foto: Bryan Olin Dozier/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

druga vrsta pandemije

SMRT U TABLETI KUPLJENOJ NA INTERNETU Mladi u SAD masovno umiru od pilula koje kupuju na mrežama i koje su pune otrovnog fentanila

Planeta -

Prošle godine je čak 50 posto više mladih Amerikanaca umrlo od droge nego godinu pre pandemije.

Šokantna promena povezuje se sa sve većom dostupnošću droga i psihoaktivnih lekova na društvenim mrežama, ali i sa lažnim lekovima napunjenim fentanilom, supstancom koja je pedesetak puta jača od morfijuma.

Četrnaestogodišnja Alondra Salinas spakovala je školsku torbu pred spavanje i pripremila za sutra nove patike. Nije se probudila: preko Snepčeta je kupila plave tablete u kojima je bio smrtonosni fentanil.

Šesnaestogodišnji Semi Berman Čapman uzeo je jedan ksanaks koji je nabavio preko interneta. Lek za smirenje bio ne napunjen smrtonosnim fentanilom, prenosi britanski Gaardian. Zaharija Didijera ubio je lažni perkoset, kombinacija paracetamola i oksikodona, koja se uzima za srednje jake bolove.

Američka statistička pokazuje ogroman porast broja smrtnih slučajeva povezanih s drogom tokom pandemije, na više od 93.000 u 2020. godini, što je skok od 32 posto.

Među populacijom mlađih od 24 godine registrovano je 7337 smrtnih slučajeva ili 50 posto više nego 2019. Velik broj tih smrti posledica je fentanila.

100 puta jači od heroina

Fentanil je jeftini sintetički opioid do 100 puta jači od heroina, koji se meša sa tradicionalnim uličnim drogama kao što su heroin, kokain, metamfetamin i marihuana, ali se nalazi i u milionima falsifikovanih tableta koje se prodaju preko interneta.

Gotovo deset miliona takvih pilula zaplenjeno je u SAD-u u prvih devet meseci ove godine, više nego u prethodne dve godine zajedno. Dve od pet krivotvorenih tableta sadrže dovoljno fentanila da ubiju čoveka, objavila je američka Agencija za borbu protiv trgovine narkoticima DEA.

Stručnjaci kažu da su se dileri sklonili sa mračnih ulica na društvene mreže gde se mogu nabaviti i tablete sa psihoaktivnim supstancama koje se inače mogu dobiti samo na recept.

Sem Kvinones, koji je objavio knjigu o širenju fentanila na američkom tržištu, kaže da je gotovo s rekreativnom upotrebom droga. "Svaka droga koju sada probate je poput ruskog ruleta", ističe on. Jedna tableta je dovoljna da vas ubije.

Inspektor za drogu u San Dijegu Ed Birne kaže da su 2018. imali 92 smrtna slučaja u okrugu, a ove godine 810. Smrtonosna droga ne poznaje granice: ujutro dobiju prijavu da je umrla beskućnica, nakon toga ih zovu na drugu lokaciju - smrtni slučaj u vili od 12 miliona dolara. Od iste droge.

Ujutro 23. jutra 2020. dobili su poziv: Birneov 14-godišnji nećak Aleksander Nevile pronađen je bez svesti u spavaćoj sobi.

Dojurili su, ali, nažalost, prekasno. Dečakova majka Ejmi ispričala je da su znali da ima problema s marihuanom i tabletama, a prethodni dan je pristao da ga odvedu na lečenje.

Uzeo je jednu tabletu, za koju je mislio da je oksicontin - u SAD-u naširoko prepisivana tableta za bolove za koju se ispostavilo da izaziva zavisnost. Četrnaestogodišnjaka je ta tableta ubila.

"Naručio je ilegalno proizvedenu pilulu s društvenih mreža jednako lako kao picu", rekla je njegova majka.

Stručnjaci se slažu da nabavka tableta i droge nikad nije bila lakša. Trgovci na Snepčetu i Instagramu oglašavaju oksikontin, perkoset, ksanaks ili aderal. Reč je o problemu koji će uskoro eksplodirati, upozorava dr Danijel Sićarone, profesor medicine specijalizovan za zavisnosti na Kalifornijskom univerzitetu u San Francisku.

Dileri na društvenim mrežama

U avgustu su roditelji umrle dece u Kaliforniji organizovali protest ispred kancelarija Snepčeta u San Francisku, tražeći mere za sprečavanje dilovanja na društvenim mrežama, stroži progon krijumčara droge i veću brigu za mentalno zdravlje problematičnih tinejdžera kako bi zaustavili drastičan rast smrtnih slučajeva.

Društvene mreže našle su se pod pritiskom da spreče dostavu droge i lekova deci. Međutim, dileri otvaraju nove naloge brže nego što ih tehnološke firme zatvaraju.Kompanije su se dugo branile da kao tehnološke platforme nisu pravno odgovorne za sadržaj objavljen na njihovim stranicama.

Kada bi vlasnici društvenih mreža bili pravno odgovorni za smrti od droga i tableta koje se prodaju na njihovim platformama, brže bi pronašle rešenje, rekla je senatorka Ejmi Klobušar u oktobru.

"Da je dete otišlo u apoteku, ne bi to moglo da dobije tablete", rekla je ona šefovima Snepčeta.

Portparolka Mete - vlasnice Instagrama rekla je da su sklonili veliki broj objava povezanih s drogom i razvili tehnologiju za pronalaženje i uklanjanje takvog sadržaja.

"Ono što se događa na našim platformama, i na svim društvenim mrežama je da mladi ljudi, koji imaju problema sa mentalnim zdravljem i stresom izazvanim pandemijom, posežu za zabranjenim supstancama, često tabletama i opioidima", rekla je jedna od šefica Snepčeta Dženifer Park Stout.

Problem je što im onda neko servira fentanil u smrtonosnoj dozi, zaključuje Gardijan.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track