OVA POŠAST SE SAKRILA U SENCI KORONE: Nikad više umrlih u SAD, a stručnjaci ne predviđaju poboljšanje VIDEO
Foto: Profimedia

bruka

OVA POŠAST SE SAKRILA U SENCI KORONE: Nikad više umrlih u SAD, a stručnjaci ne predviđaju poboljšanje VIDEO

Planeta -

Smrt od predoziranja u SAD porasla je na rekordnih 93.000 prošle godine usred pandemije COVID-19.

Ta privremena procena Centra za kontrolu i prevenciju bolesti daleko nadilazi visok nivo od oko 72.000 smrtnih slučajeva od predoziranja drogom dostignut prethodne godine i iznosi 29 odsto.

"Ovo je zapanjujući gubitak ljudskih života", rekao je Brendon Maršal, istraživač javnog zdravlja sa Univerziteta Braun, koji prati trendove predoziranja.

Zemlja se već borila sa svojom najgorom epidemijom predoziranja, ali očigledno je da je "COVID znatno pogoršao krizu", dodao je on.

Zaključavanje i druga ograničenja pandemije izolovali su one sa zavisnostima od droga i otežali lečenje, rekli su stručnjaci.

Džordan McGlašen umro je od predoziranja drogom u svom stanu u Ipsilantiju u državi Mičigan prošle godine. Proglašen je mrtvim 6. maja, dan pre 39. rođendana.

"Zaista mi je bilo teško da razmišljam o načinu na koji je Jordan umro. Bio je sam, patio je emocionalno i osećao se kao da mora ponovo da koristi", rekao je njegov mlađi brat, Kolin MekGlašen, koji je otvoreno pisao o zavisnosti svog brata u nekrolog.

Smrt MekGašena pripisana je heroinu i fentanilu.

Iako su lekovi protiv bolova na recept nekada pokretali epidemiju predoziranja u državi, poslednjih godina ih je prvo istisnuo heroin, a zatim fentanil, opasno moćan opioid. Fentanil je razvijen za lečenje jakog bola od bolesti poput raka, ali se povećao i prodaje se ilegalno i meša sa drugim lekovima.

"Ono što zaista pokreće nagli porast predoziranja je ova sve više zatrovana ponuda lekova", rekla je Šenon Monat, vanredni profesor sociologije na Univerzitetu u Sirakuzi koja je istraživala geografske obrasce predoziranja. "Gotovo sve ovo povećanje je na neki način kontaminacija fentanilom. Heroin je kontaminiran. Kokain je kontaminiran. Metamfetamin je kontaminiran."

Trenutno nema dokaza da je više Amerikanaca počelo da koristi drogu prošle godine, rekao je Monat. Umesto toga, povećani broj smrtnih slučajeva najverovatnije su ljudi koji su se već borili sa zavisnošću. Neki su rekli njenom istraživačkom timu da su im obustave deložacije i produžene naknade za nezaposlenost ostavile više novca nego obično. A oni su rekli "kad imam novca, zalihu zaliha (lekova)", rekla je ona.

Smrt od predoziranja samo je jedan aspekt onoga što je ukupno bilo najsmrtonosnije godine u SAD-u. istorija. Sa oko 378.000 smrtnih slučajeva pripisanih COVID-19, nacija je zabeležila više od 3,3 miliona smrtnih slučajeva.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti pregledali su potvrde o smrti da bi izneli procenu za 20 slučajeva smrti od predoziranja drogom. Procena od preko 93.000 smrtnih slučajeva od predoziranja znači prosečno više od 250 smrtnih slučajeva svakog dana, ili otprilike 11 svaki sat.

Povećanje od 21.000 najveći je skok iz godine u godinu otkako je broj porastao za 11.000 u 2016. godini.

Istorijskiji kontekst: Prema CDC-u, bilo je manje od 7.200 smrti od predoziranja zabeleženih 1970. godine, kada je epidemija heroina besnela u SAD gradovi. 1988. bilo ih je oko 9.000, oko vrhunca epidemije kreka.

CDC je izvestio da su se predoziranja lekovima 2020. povećala u svim državama osim u dve: Nju Hempšir i Južna Dakota.

Broj predoziranja u Kentakiju porastao je 54 odsto prošle godine na više od 2.100, u odnosu na manje od 1.400 godinu ranije. Takođe je zabeleženo veliko povećanje u Južnoj Karolini, Zapadnoj Virdžiniji i Kaliforniji. Vermont je imao najveći skok, od oko 58 odsto, ali manji broj - 118 na 186.

Proliferacija fentanila jedan je od razloga što neki stručnjaci ove godine ne očekuju značajan pad broja smrtnih slučajeva od predoziranja drogom. Iako nacionalne brojke još nisu dostupne, postoje podaci koji se pojavljuju iz nekih država i koji izgleda podržavaju njihov pesimizam. Roud Ajland, na primer, prijavio je 34 smrti od predoziranja u januaru i 37 u februaru - najviše za tih meseci u najmanje pet godina.

Za Kolina MekGlašena prošla godina je bila "neverovatno mračno vreme" koje je započelo u januaru smrću od raka voljenog patrijarha porodice.

Smrt njihovog oca poslala je njegovog brata muzičara Jordana u rep, rekao je MekGlašen. "Nekome može toliko dobro da ide tako dugo, a onda će munjevito propasti", rekao je.

Zatim je došla pandemija. Jordan je izgubio posao. "Bilo je to nekako poslednji pad".

Kurir.rs/CBN News

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track