POLJSKA KUPUJE 250 AMERIČKIH TENKOVA ABRAMS: Sporazum sa SAD vredan je oko 6 milijardi dolara!
Foto: PETRAS MALUKAS / AFP / Profimedia

brine ih nametljivost rusije

POLJSKA KUPUJE 250 AMERIČKIH TENKOVA ABRAMS: Sporazum sa SAD vredan je oko 6 milijardi dolara!

Planeta -

Poljska će kupiti 250 američkih tenkova Abrams najnovije verzije u okviru sporazuma vrednog oko šest milijardi američkih dolara, rekao je u sredu ministar odbrane Mariuš Blaščak.

"Poljska će kupiti 250 američkih tenkova Abrams. Naravno da je to odgovor na izazove s kojima se suočavamo u pogledu međunarodne bezbednosti. Naš je zadatak da odvratimo mogućeg agresora. Svi znamo gde se taj agresor nalazi", rekao je Blaščak na konferenciji za novinare.

Kao i brojne druge istočnoevropske zemlje, Poljsku brine sve veća nametljivost i borbenost Rusije koja je 2014. anektirala Krim, do tada deo Ukrajine.

Ministar je precizirao da u paket od šest milijardi dolara idu i pripadajuća logistika i obuka, obnova i modernizacija infrastrukture i municija.

Što se tiče Abramsa, pojasnio je da se radi o blindiranim tenkovima verzije M1A2 SEPv3.

Jaroslav Kačinski, zamenik premijera zadužen za nacionalnu bezbednost i predsednik vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS), takođe je potvrdio da će poljske "oružane snage biti bogatije za 250 tenkova Abrams, najmodernijih u svetu" kao i da se prve isporuke očekuju sledeće godine.

Pentagon je u avgustu 2020. najavio slanje dodatnog broja vojnika u Poljsku, gde će se pridružiti broju od 4.500 američkih vojnika već raspoređenih na istočnom krilu NATO-a u Evropi.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track