HLADAN TUŠ ZA MOSKVU: Indonezija odustala od nabavke ruskih aviona, kupuju francuske ili američke
Foto: EPA-EFE/ALEXANDROS VLACHOS ↑ collapse

strah ih sankcija

HLADAN TUŠ ZA MOSKVU: Indonezija odustala od nabavke ruskih aviona, kupuju francuske ili američke

Planeta -

Indonezija je odustala od kupovine ruskih borbenih aviona i sada će birati između američkog F-15EX i francuskog rafala, izjavio je načelnik stožera zračnih snaga te zemlje.

Glavni zapovednik vazduhoplovnih snaga Faddžar Prasetjo rekao je da Indonezija želi borbene lovačke avione srednje ili teške kategorije 4,5 generacije, prenosi Difens njuz.

Odluka da se izbor suzi na američki F-15EX i francuski rafal doneta je u saradnji sa Ministarstvom obrane, rekao je on i dodao da Indonezija želi dve do tri eskadrile borbenih aviona, zavisno od budžeta.

Prasetjo je takođe potvrdio da Indonezija "teška srca" odustaje od svog plana nabavke ruskog suhoja Su-35. Ova azijska zemlja je 2015. odabrala ruski dvomotorni jednosed, ali nikada nije potpisala ugovor za 11 aviona posle pregovora sa Moskvom 2018. godine.

Iako Indonezija to nije izričito navela, moguće je da je njena suzdržanost da zaključi nabavku Su-35 nastala zbog zabrinutosti da bi taj potez mogao da izazove američke sankcije na osnovu Zakona o suzbijanju američkih protivnika kroz sankcije koji je izglasao Kongres 2017.

Cilj zakona je da obeshrabri vlade i druge subjekate da nabavljaju oružje, vojnu opremu i delove od američkih protivnika poput Irana, Severne Koreje i Rusije.

Prasetjo je rekao da bi, ako Indonezija odabere F-15EX, isporuke višenamenskog lovca mogle da krenu već 2027. godine.

Novi avioni služiće uz postojeću indonežansku flotu obnovljenih F-16C/D koji su ranije bili deo američkog vazduhoplovstva i ruskih Su-27/30.

Indonezija traži nove avione kako bi zadovoljila sve hitnije potrebe protivazdušne obrane, ali budžetski problemi i duga lista zahteva koče napore da se popuni rupa u obrani ove zemlje sastavljene od više od 17.000 ostrva koja se protežu od istočnog kraja Indijskog okeana pa sve do Papue Nove Gvineje.

Indonezija je ranije rekla da su zainteresovani za kupovinu austrijske flote borbenih jurofajter tajfuna, koje je Beč povukao iz upotrebe zbog troškova i korupcionaškog skandala.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track