GORBAČOV JE PONIŽEN OTIŠAO IZ KREMLJA: Napuštam svoj položaj zabrinut, rekao je odlazeći, a Jeljcin je nazdravio uz flašu konjaka
Foto: Profimedia

POSLEDNJI DANI SSSR

GORBAČOV JE PONIŽEN OTIŠAO IZ KREMLJA: Napuštam svoj položaj zabrinut, rekao je odlazeći, a Jeljcin je nazdravio uz flašu konjaka

Planeta -

Nestanku SSSR-a prethodio je niz događaja od poraza u Avganistanu iz koga se Sovjetski Savez konačno povukao 1989. godine, preko pada Berlinskog zida, nestanka Varšavskog ugovora, nesrećnog puča u Moskvi do Beloveškog sporazuma.

Sovjetski Savez zvanično je nestao 25. decembra pre tačno 31 godinu, kada je sa zidina Kremlja skinuta zastava "Velikog oktobra", koja se zavjiorila 1918. godine i zamenjena trobojkom.

Sa time je završena jedna velika istorijska epoha. Nezahvalna uloga kao "krivca" zašto je nestao Sovjetski Savez pripala je Mihailu Sergejeviču Gorbačovu.

Govor preko TV

Tog 25. decembra, sad već daleke 1991. godine Mihail Gorbačov potpisao je ukaz sa kojim sam sebe lišava funkcije glavnokomandujućeg. Poptis je parafirao tačno u 19 časova po moskovskom vremenu. Posle tog čina Gorbačov je pozvao novinare i televizijske kamermane da im govori u direktonom TV prenosu.

Taj Gorbačovljev govor emitovalo je nekoliko televizija koje su pokrivale emisiono celu teritoriju SSSR-a, a putem satelita prenos su mogli da gledaju i u 153 zemlje sveta.

Kako piše Roj Medvedev u svojoj knjizi o Borisu Jeljcinu, Gorbačovov govor je bio nekako bezličan i nije sadržao nijedan element po kome bi trebao da bude upamćen..Međutim na njemu se moglo videti ozlojeđenost, jer nejgova misija nije bila ostvarena ili onako kako se on nadao.

"Napuštam svoj položaj zabrinut, rekao je Gorbačov.

Primopredaja kofera sa atomskim šiframa

Posle televizijskog obraćanja Gorbačov je dao kratak intervju i vratio se uz kabinet, iz koga su prethodno udaljeni novinari i onda je kofer sa nuklearnim šiframa trebao da se predao u ruke Borisa Nikolajeviča Jeljcina.

Inače primopredaja se dešavala u prisustvu maršala Jevgenija Šapošnjikova ministra odbrane SSSR-a, koji je slušao Gorbačova i rezigniran odbio da se to izvrši u Gorbačovljevom kabinetu zbog svega i tražio da se procedura obavi u drugoj prostoriji u Kremlju. Gorbačov je to besno odbio i kofer sa atomskim šiframa samo predao u ruke maršalu Šapošnjikovu koga su pratila dvojica pukovnika, koji su pratili šefa države i brinuli se za kofer sa atomskim šiframa. Osim kofera u nadležnost maršala prešla su i dvojica pukovnika zajedno sa "koferčićem", koji je kasnije predat u ruke Jeljicna.

Posle te čudne primopredaje, održana je oproštajna večera u "orahovoj sobi" u društvu svega petoro ljudi iz najbližeg Gorbačovljevog kruga. U tim poslednjim satima Gorbačovljeve vlasti u kabinetu nije zazvonio nijednom telefon sa izrazima podrške ili makar saosećanja. Još za vreme Gorbačovljevog govora sa kupole nad njegovom rezidencijom u Kremlju spuštena je crvena zastava SSSR-a i podignuta ruska trobojka.

Gorbačov je iz Kremlja ispraćen u najvećoj tišini. Ni svečanog ispraćaja, ni tleohranitelja. Potpuno sam je otišao u svoju vikendicu, a posle nekoliko dana došla je delegacija iz Kremlja i naredili mu da i nju mora da napusti.

Sovjetski Savez prestao je formalno da postoji..

Inače Gorbačovljeve stvari su sve pokupljene i iznete 26. decembra, dan posle nestanka SSSR-a.

Boris Jeljcin
foto: Profimedia

Upad Jeljcina

Narednog 27. decembra u kabinet je bukvalno upao sa svitom saradnika Boris Nikolajevič Jeljcin. Novu funkciju su nazdravili falšom konjaka koju su našli u kabinetu. Interesantno je kako navodi Roj Medevedev da prva čašica nije dignuta u čas Rusije, nego "Orahove sobe", koja je smatrana simbolom sovjetsko-ruskog trona

"Borise Nikolajeviču kakav smo kabinet lapili", viknuo je A. Koržakov.

"Ništa ti neshvataš, ludi Saška", rekao je Jeljcin

"Apili smo celu Rusiju", dodao je Boris Nikolajevič.

Raspad Sovjetskog Saveza smatra se najznačajnijim događajem krajem XX veka. Taj raspad uzrokovali su mnogi činioci: slabljenje komunističke ideologije, pritisak Zapada, ekonomski i finansijski krah države. Uloga Mihaila Gorbačova u toj geopolitičkoj katastrofi je vodeća i glavna., ali uloga Jeljcina je takođe bila značajna, ikao je vildljivo da je on podcenio Jeljcina i njegove saborce.

Kurir.rs/A.Mlakar

Bonus video:

03:25

RASPAD SISTEMA! AMERIKA DOŽIVLJAVA SUDBINU SSSR: Bajden shvata da nema podršku građana, ali njegov zadatak je da PRIPREMI TEREN

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track