ZEMAN ZA NAPUŠTANJE ZELENOG DOGOVORA EU: Od ekologije nastala religija koja je Čehe gurnula u energetsku bedu!
Foto: Youtube prtscr / CNN Prima NEWS

o izazovima u 2022

ZEMAN ZA NAPUŠTANJE ZELENOG DOGOVORA EU: Od ekologije nastala religija koja je Čehe gurnula u energetsku bedu!

Planeta -

Predsednik Češke Miloš Zeman pozvao je danas novu vladu da donese odluku o napuštanju Zelenog dogovora za Evropu, navodeći da je "ozbiljna nauka, ekologija, pretvorena u puku religiju", a da bi odluka da Evropa do 2030. prestane da se greje na gas a do 2035. da ukine automobile sa benzinskim motorom "gurnula Čehe u energetsku bedu i smanjila im životni standard".

"Iz prvobitno ozbiljne nauke ekologije postala je religija. Kao i svaka religija ima svoje proroke, u vidu postpubertalne devojčice", pozvao je Zeman u božićnom obraćanju naciji, koje su emitovale televizije sa nacionalnom frekvencijom i javni radio servis, da Češka istupi iz evropskog zelenog projekta.

Predsednik Zeman optužio je upravo Zeleni dogovor i klimatske ciljeve Evropske unije za strmi rast cena energija od ove jeseni.

"Ako treba da ublažimo taj rast moramo da izađemo iz Zelenog dogovora koji je glavni uzrok rasta cena. Na sreću energetska politika je u nadležnosti nacionalnih vlada i nacionalnih parlamenata i na sreću ne diktira nam je Brisel. To se tiče i nuklearne energije koju toplo preporučujem", rekao je Zeman.

Miloš Zeman
foto: Youtube prtscr / CNN Prima NEWS

Zeleni dogovor EU češki predsednik pomenuo je kao jednu od tri glavne pretnje po bezbednost u svetu za narednu godinu - uz bojazan da će zbog, kako je rekao, kapitulacije NATO u Avganistanu i povratka Talibana na vlast ponovo ojačati talasi migracija i vratiti se teroristički napadi u Evropi i uz pandemiju kovid-19.

Zeman je kritikovao prethodnu vladu ali i one pre nje da nisu učinile ništa da počnu da se grade novi nuklearni blokovi a kritikovao je "nepotrebno kašnjenje tendera za dogradnju češke nuklearke Temelin".

Kašnjenje je inače prouzrokovano nastojanjima čeških vlada, iz razloga nacionalne bezbednosti da izbegnu da u tenderima za nove nuklearne blokove učestvuju ruske i kineske kompanije, dok je češki predsednik otvoreno i javno lobirao za ruska preduzeća.

Predsednik Zeman podržao je danas ponovo ideju obavezne vakcinacije, koju je uvela prethodna vlada premijera Andreja Babiša s tim da bi se od 1. marta vakcinisali stariji od 60 godina i neke grupe profesija kao medicinsko osoblje, vojnici ili policajci, ali tu obavezu se sprema da ukine nova koaliciona vlada desnice i centra premijera Petra Fijale.

"Inspiriše me Austrija koja uvodi obaveznu vakcinaciju od 1. februara. Uveren sam da je to najjednostavniji put kako da suzbijemo pandemiju. Obaveznu vakcinaciju imamo za čitav niz bolesti i nema razloga da tome ne dodamo virus korona. Bolje nego da prolazimo kroz faze očekivanja a onda razočaranja. Bolje je napraviti radikalni rez koji će rešiti situaciju jednom zauvek", kazao je Zeman.

Predsednik je danas pozvao Čehe da novoj vladi premijera Fijale, lidera koalicije konzervativaca, demohrišćana i liberala Zajedno, pobednika parlamentarnih izbora 8. i 9. oktobra, koja je formirala vladu zajedno sa koalicijom nezavisnih gradonačelnika i Piratske stranke, daju 100 dana poštede od kritike da na miru radi.

Kurir.rs / Beta, Foto: Youtube prtscr / CNN Prima NEWS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track