BRITANAC ČIJI JE SIN ZARAŽEN KORONOM U AUSTRIJI POBESNEO: Tretiraju kao da imamo ebolu! Strpali su nas u sigurnu kuću!
Foto: Shutterstock

Noćna mora

BRITANAC ČIJI JE SIN ZARAŽEN KORONOM U AUSTRIJI POBESNEO: Tretiraju kao da imamo ebolu! Strpali su nas u sigurnu kuću!

Austrija -

Britanac Kris Banks (51) koji radi kao berzanski mešetar u londonskom Sitiju, prošle nedelje poveo je svoju petočlanu porodicu na skinje u zimovalište Obergurgl u Austriji. Međutim umesto uživanje usledila je noćna mora jer je dva dana od dolaska njegov sin dobio nalaz testa da je pozitivan na koronu, a dugoočekivani odmor pretvorio se u pravu noćnu moru.

Naime kako tvrdi Kris, porodica je završila u dvonedeljnom karantinu u hladnoj hotelskoj sobi.

- Sve sam rezervisao još prošle godine, dok smo bili u izolaciji. Mislili smo da će pandemija brzo proći. U subotu 18. decembra odleteli smo za Insbruk i uzeli taksi do hotela sa četiri zvezdice u Obergurglu. Ja sam inače strastveni skijaš i jedva sam dočekao da i deca mogu sama da skijaju, kaže Banks i dodaje da su on i njegova supruga primili tri doze vakcine, a koronu su preboleli letos i svi su napravili test pre putovanja kako bi bili 100 posto zaštićeni.

Obergurgl
foto: Shutterstock

- Ali kad smo stigli u Obergurgl, sin nije hteo ići na večeru, što je za njega prilično neobično. Imao je groznicu pa smo ga ponovno testirali, ali bio je negativan. Drugi dan, u nedelju, svi smo ostali u hotelu i nismo skijali. U ponedjeljak ujutro sin se i dalje osećao loše - nije to bilo ništa više od blage prehlade - pa je supruga ostala s njim u sobi, a ja sam dve ćerke odveo na skijanje. Sina smo u ponedeljak poslepodne opet testirali i bio je pozitivan.

Odmah sam o svemu obavestio recepciju, ALI kako se stvari stalno menju, nisu znali što učine- prvo su nam rekli da izolujemo dete, a mi ostali mogli smo raditi što želimo - to mi je zvučalo pomalo opušteno, ali onda su kontaktirali austrijske zdravstvene vlasti i od tog trenutka sve je krenulo nizbrdo - govori khris.

Naređeno im je da ne izlaze iz sobe, a iako im je hotel u početku nudio poseban trokrevetni apartman sa dva kupatila, nadležni im nisu dali da se onde presele. Nakon što su svi u utorak ujutro napravili PCR testove, uveče su ih odveli u takozvanu sigurnu kuću 15 kilometara izvan Insbruka.

Obergurgl
foto: Profimedia / Zoonar GmbH / Alamy

- Vozači u zaštitnim odelima prevezli su nas starim kolima hitne pomoći. Sjedili smo među golim metalom, naposlu je bilo minus 5°C, a u vozilu nije bilo grejanja. Još su nam rekli da je hladnoća bolja za kovid pacijenta! Ne moram niti napominjati da su se moja deca, stara devet godina, uplašila i potpuno smrznula. Tretirali su nas kao da imamo ebolu! - prepričava ogorčeni otac.

Porodicu i njega smestili su u Clubhotel Goetzen/Edelweiss, bivši hotel s tri zvezdice koji je austrijska vlada namenila za smeštaj osoba obolelih od kovida.

- Radijatori u sobi su hladni i ne možemo se ugrejati. Imali smo jedan poplun i drhtali celu noć, spavali smo potpuno obučeni i grejali se toplotom iz šporeta u čajnoj kuhinji. Topla voda stalno nestaje pa se ne možemo niti pošteno istuširati. Upravnik hotela ignorisao je moje zahteve za još pokrivača, ali pomogao nam je čuvar koji nas je redovno obilazio, bio je toliko ljubazan i nabavio nam dodatnu ćebat. Deca nemaju što raditi jer se i Wi-Fi stalno gubi u sobi, ali barem imamo balkon pa možemo udahnuti malo svežeg vazduha - kaže khris, a prenosi The Telegraph.

Kao jedinu dobru stvar izdvaja to što mogu naručiti dostavu, pa im je stigao grejač koji su kupili na Amazonu. Iako imaju tri obroka na dan, hrana je, kaže, gadljiva.

- Jedan od ručkova bio je prženi sir, večera tanjir prženih pečuraka, a doručak su kiflice i džem. U čajnoj kuhinji nema niti jednog tanjira, čaše ili šolje - moramo piti iz slavine. Počeli smo naručivati hranu iz lokalnih restorana. Ali barem nam je smeštaj besplatan, bio bih ljut da su nam i to naplatili. Hotel u Obergurglu nadoknadio mi je troškove za ostatak nedelje koji nismo proveli kod njih, čak su nam vratili i novac od najma skija, bili su stvarno ljubazni - govori Khris.

Njegovu porodicu 27. decembra čeka novo testiranje i nadaju se da će biti pušteni na slobodu 28.

- Najviše se bojim da supruga ili ja do tad ne dobijemo kovid, bila bi prava katastrofa da još jednom moramo prolaziti kroz ovaj karantin. Ne želim zvučati grozno, ali ako budete pozitivni u Austriji, ne gine vam kućni pritvor u trajanju od najmanje deset dana. Još nisam kontaktirao svoje osiguravajuće društvo jer ne znam pokrivaju li uopšte ovakve slučajeve - kaže Banks i zaključuje kako je letove British Ervejsa svoje porodice premjestio na prvi slobodan termin koji su mogli dobiti - 1. januar ali ako izađu iz karantina 28. decembra planiraju uzeti neke letove EasyJeta kako bi se što pre vratili kući.

Kurir.rs/Jutarnji list/The Telegraf

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track