OTKAZANO VIŠE OD HILJADU LETOVA U SAD: Ovo je Fauči predložio vladi zbog porasta broja zaraženih koronom!
Foto: Yaroslav Sabitov/YES Market Media / Alamy / Alamy / Profimedia

američki stručnjak za zarazne bolesti

OTKAZANO VIŠE OD HILJADU LETOVA U SAD: Ovo je Fauči predložio vladi zbog porasta broja zaraženih koronom!

Planeta -

Porast broja slučajeva kovida-19 u ponedeljak proredio je i osoblje američkih avio-kompanija, što je izazvalo otkazivanje letova i podstaklo najvećeg američkog stručnjaka za zarazne bolesti da vladi predloži obavezu vakcinacije za avio promet u zemlji.

Entoni Fauči, glavni američki stručnjak za zarazne bolesti, u ponedeljak je preporučio saveznoj vladi da razmotri obavezu vakcinacije za putovanje avionom u zemlju.

"Ovo je samo još jedan zahtev za koji mislim da je razumno razmotriti", rekao je Fauči, član tima Bele kuće za pandemiju, za televiziju MSNBC.

0649511530, Entoni Fauči
foto: Chris Kleponis / CNP / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Sve veći broj ljudi zaraženih omikronom primorao je aviokompanije da otkažu letove jer su se piloti i kabinsko osoblje osećali bolesnim i morali su da budu u karantinu.

Do ponedeljka popodne otkazano je ukupno 1.130 letova, domaćih i međunarodnih, prema stranici flightaware.com, koji prati letove. Avio-kompanije kažu da su za to krivi virus i loše vreme.

Hiljade letova otkazano

Najpogođeniji aerodromi su u Sijetlu, Atlanti, Los Anđelesu, aerodrom Dalas-Fort Vort i aerodrom JFК u Njujorku.

To je treći dan zaredom sa velikim brojem otkazanih letova u SAD. Za Božić je otkazano 997 letova, a za Badnje veče skoro 700 letova.

Božićni praznici u SAD poklopili su se sa sve većim brojem slučajeva zaraznije omikron varijante kovida-19, koja čini tri četvrtine slučajeva u zemlji.

Prosečan broj novih slučajeva kovida-19 u SAD porastao je za 55 odsto, na 205.000 slučajeva dnevno u poslednjih sedam dana, navodi Rojters.

Američki predsednik Džo Bajden, obraćajući se novinarima u ponedeljak, odbio je da kaže da li podržava obavezu vakcinacije za domaći vazdušni saobraćaj.

Međutim, rekao je da je otvoren za smanjenje karantina za druge Amerikance nakon što su Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) prošle nedelje rekli da bi zdravstveni radnici mogli biti izolovani sedam umesto 10 dana.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track