KO SU NAJKORUMPIRANIJI SVETSKI POLITIČARI 2021. GODINE? Bivši austrijski kancelar našao se u lošem društvu
Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

liste

KO SU NAJKORUMPIRANIJI SVETSKI POLITIČARI 2021. GODINE? Bivši austrijski kancelar našao se u lošem društvu

Planeta -

Organizacija "Projekat za obuhvatanje i objavu organizovanog kriminala i korupcije" (OC CRP) uvrsto je bivšeg austrijskog kancelara Sebastijana Kurca među pet najkorumpiranijih političara 2021. godine.

Prvi na listi je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko, a za njim sledi doskorašnji predsednik Avganistana Ašraf Gani, sirijski predsednik Bašar al Asad, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan i onda Kurc.

Kurc je ušao među prvih pet najkorumpiranijih političara sveta od 1.167 "nominovanih“.

Komisija sastavljena od šest novinara i naučnika, koji se bave korupcijom i o tome izveštavaju, i pored rekordnog broja "nominovanih" lidera, jednoglasno su, po prvi put posle jedne decenije, izabrali Lukašenka.

Kada je reč o Kurcu, OC CRP je napravio grešku, jer je na sajtu nekadašnjeg kancelara predstavio kao lidera desničarske Slobodarske partije Austrije, čiji su "vodeći članovi "pali" zbog afere "Ibica".

Inače Kurc je 9. oktobra podneo ostavku na mesto kancelara i u decembru se povukao iz politike, nakon što je pokrenuta istraga protiv njega i njegovih devet saradnika zbog korupcije i pronevere.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track