U EGIPTU DIGITALNO RAZMOTANA FARAONOVA MUMIJA STARA 3.500 GODINA: Evo šta je otkriveno!
Foto: S. Saleem and Z. Hawass / Ferrari / Profimedia

zanimljivo

U EGIPTU DIGITALNO RAZMOTANA FARAONOVA MUMIJA STARA 3.500 GODINA: Evo šta je otkriveno!

Planeta -

Sa svojom uskom bradom, malim nosom i kovrdžavom kosom fizički podseća na oca, rekla je radiolog Sahar Salim. Možda iznenađujuće za nekoga ko je živeo pre oko 3.500 godina, on takođe ima zapanjujuće dobre zube.

Salim govori o mumificiranom telu faraona Amenhotepa I, kralja ratnika koji je bio nešto kao enigma jer je jedna od retkih kraljevskih mumija koja se ne može odmotati da bi mogla da se proučava, prenosi Gardijan.

Salim, profesorka radiologije na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Kairu, deo je tima koji je uspešno odmotao Amenhotepa I ne fizički već digitalno.

Tokom projekta korišćena he tehnologiju skeniranja 3D kompjuterizovanom tomografijom (CT), a rezultati su bili bez presedana i fascinantni. Oni pružaju detalje o njegovom izgledu i raskošnosti nakita sa kojim je sahranjen.

0649574705, mumija
foto: S. Saleem and Z. Hawass / Ferrari / Profimedia

-Prema rezultatima koje smo dobili Amenhotep I imao otprilike 35 godina kada je umro, rekla je Salim.

-Bio je visok otprilike 169 cm , obrezan i imao je dobre zube. U svojim omotima imao je 30 amajlija i jedinstveni zlatni pojas sa zlatnim perlama, dodala je.

Amenhotep I izgleda da je fizički ličio na svog oca... imao je usku bradu, mali uski nos, kovrdžavu kosu i blago izbočene gornje zube. Salem je vodeći autor studije objavljene u utorak u časopisu 'Frontiers in Medicine'.

0649574707, mumija
foto: S. Saleem and Z. Hawass / Ferrari / Profimedia

Rekla je da činjenica da su njegovi zubi bili tako dobri svedoči o tome koliko je bio ''neverovatan'' proces mumifikacije.

-Mumificirana tela su bila dobro očuvana. Čak su i sitne kosti unutar ušiju sačuvane. Nema sumnje da su Amenhotepovi zubi bili dobro očuvani. Mnoge kraljevske mumije su imale loše zube, ali sam Amenhotep imao dobre zube. Amenhotep I je bio drugi kralj iz 18. dinastije i popeo se na presto posle smrti svog oca Ahmosa I.

Vladao je Egiptom oko 21 godinu između otprilike 1525. i 1504. pre nove ere, rekla je.

0649574711, mumija
foto: S. Saleem and Z. Hawass / Ferrari / Profimedia

Njegovo ime znači ''Amun je zadovoljan''. Njegovo prestono ime bilo je Đeserkare – ''Sveta je duša Re“ – i smatra se da je imao mirnu vladavinu koja mu je dala vremena da se koncentriše na administrativnu organizaciju i izgradnju hramova.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track