UPOZORENJE Fauči: Otkažite doček Nove godine, dnevno više od 200.000 zaraženih!
Foto: Profimedia

UDAR OMIKRONA

UPOZORENJE Fauči: Otkažite doček Nove godine, dnevno više od 200.000 zaraženih!

Planeta -

U poslednje dve nedelje zbog dolaska omikrona broj novozaraženih se u Sjedinjenim Državama povećao za skoro 70 odsto

Red za vakcinaciju u Njujorku
Red za vakcinaciju u Njujorkufoto: EPA / Justin Lane

Sjedinjene Države se nalaze na početku novog, žestokog talasa koronavirusa, a glavni krivac je omikron, mnogo zarazniji soj! U poslednjih nedelju dana broj zaraženih u proseku na dnevnom nivou prelazi 200.000, što predstavlja veliki pritisak na zdravstveni sistem.

Brojne mutacije

To je najveći porast broja obolelih još od januara prošle godine, upozorava doktor Entoni Fauči, glavni epidemiolog i savetnik predsednika Džozefa Bajdena. - Ako ste zakazali doček, otkažite ga. Imaćemo i preko 500.000 obolelih ako se nastavi ovakav rast. Očekujemo da će se situacija pogoršati u narednim nedeljama - rekao je Fauči.

Deca su najugroženija
Deca su najugroženijafoto: Profimedia

Pedijatri zatečeni - Pet puta više obolele dece

U Njujorku je u decembru zabeležen petostruko veći broj prijema na odeljenjima pedijatrije. U Vašingtonu je taj broj udvostručen. Stručnjaci navode da je ova situacija povezana s pojavom varijante omikron. - Mislim da ćemo sada videti više slučajeva zaraze nego ikada pre - rekao je pedijatar Stenli Spiner iz dečje bolnice u Teksasu. - I dalje raste broj slučajeva zbog božićnih praznika. Sada dolazi i Nova godina. Opet će biti velikih okupljanja i brojke će nastaviti da rastu. Dakle, to nas brine, posebno zbog dece mlađe od pet godina, koja se ne mogu vakcinisati, ili zbog onih starijih koji nisu primili nijednu dozu. To nas zaista brine - dodao je Spiner.

U poslednje dve nedelje broj zaraženih u SAD je porastao za 70 odsto. Zbog proslave Božića veruje se da će ova i naredne dve nedelje, kada se dočekuje Nova godina, biti najgore, tj. da će u tom periodu biti najviše zaraženih. Fauči, koji je i direktor nacionalnog Instituta za alergije i infektivne bolesti, kaže da je u pitanju početak novog talasa: - Pre nego što bude bolje, biće nam mnogo gore. Neće se situacija okrenuti za nekoliko dana ili nedelja. Pandemija će potrajati, iako je situacija nepredvidiva. Sreća u nesreći jeste da broj hospitalizovanih i preminulih ne prati eksponencijalni rast broja novozaraženih. Tokom poslednjih nedelju dana SAD imaju prosek od nešto više od 71.000 hospitalizovnih dnevno, dok je broj preminulih porastao za tri odsto.

Struka ima rešenje - Vakcinacija da bude obavezna!

Doktor Entoni Fauči je saveznoj vladi u SAD predložio da razmotri uvođenje obavezne vakcinacije za sve putnike avionom u zemlji. - To je samo još jedan od zahteva za koje mislim da je razumno da se razmotre - rekao je u intervjuu za televiziju MSNBC Fauči. Prema poslednjim podacima, u poslednjih nedelju dana u SAD i širom sveta je otkazano ili odloženo više od 10.000 letova, a jedan od glavnih razloga je veliki broj obolelih među pilotima, stjuardesama i drugom osoblju. Najgora situacija je na aerodromima u Sijetlu, Atlanti, Los Anđelesu, Dalasu i Njujorku.

Utvrđeno je da među novozaraženima njih 73 odsto ima novi soj omikron. Ovaj soj je prvi put otkriven u Južnoafričkoj Republici krajem novembra. U pitanju je soj koji je imao najviše mutacija, više od 50, a čak 37 je na proteinu koji je glavna meta vakcina protiv koronavirusa.

Otporan soj

Soj je vrlo otporan i dve doze vakcine pružaju slabu zaštitu, dok tri doze imaju nešto bolji procenat zaštite, ali i dalje nedovoljan, zbog čega je opravdan strah od novog nekontrolisanog širenja virusa. U SAD je potpuno vakcinisano 72 odsto stanovništva, a 64,5 miliona građana je primilo tri doze vakcine. Pored SAD, najviše slučajeva omikrona zabeleženo je u Evropi (V. Britanija, Francuska, Nemačka, Danska), zbog čega sve veći broj država uvodi ograničenja kako bi se zaustavilo njegovo širenje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track