JUŽNOKOREJSKI VATROGASCI OBJAVILI STATISTIKU Mačke izazvale 107 požara od januara 2019. do 2020. Pritiskale tastere skakanjem
Foto: Profimedia, Shutterstock

muke seulske

JUŽNOKOREJSKI VATROGASCI OBJAVILI STATISTIKU Mačke izazvale 107 požara od januara 2019. do 2020. Pritiskale tastere skakanjem

Planeta -

Vatrogasci Seula iz Odeljenja za požare i nesreće predstavili su u četvrtak statistiku. Mačke su izazvale ukupno 107 požara u periodu od januara 2019. do novembra ove godine. Vatrogasci veruju da su mačke podmetnule požar uključivanjem električnih šporeta. To su uradili pritiskom na tastere osetljive na dodir, a uređaji su se tada pregrejali i izbio je požar.

U požarima su povređene ukupno četiri osobe, a više od polovine ovakvih incidenata dogodilo se u vreme kada vlasnici mačaka nisu bili kod kuće.

„Požari vezani za mačke i dalje se dešavaju. Savetujemo domaćinstvima sa kućnim ljubimcima da budu na oprezu, jer se požari mogu brzo proširiti kada nikog nema kod kuće“, rekao je vatrogasac Chung Gio-chul.

Vatrogasci takođe savetuju vlasnicima mačaka da sa šporeta uklone sve zapaljive predmete poput papirnih peškira. Takođe su predložili upotrebu peći sa funkcijom automatskog zaključavanja.

Kako navode lokalne vlasti, povećava se broj požara koje izazivaju kućni ljubimci. Za požar su najčešće krive mačke. Sa sličnim slučajevima suočavaju se i Sjedinjene Države. Prema Američkom udruženju za humanističke nauke, kućni ljubimci su odgovorni za oko 1.000 požara kućnih ljubimaca u zemlji svake godine.

Kurir.rs/24.ur

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track