A OD BAJDENA, BAJDENA 150 MILIONA DOLARA SAD jačaju odbranu baltika! Novac ide za PVO, pomorski nadzor, obaveštajne službe
Foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

NATO članice

A OD BAJDENA, BAJDENA 150 MILIONA DOLARA SAD jačaju odbranu baltika! Novac ide za PVO, pomorski nadzor, obaveštajne službe

Planeta -

Sjedinjene Američke države odlučile su finansijski podržati baltičke zemlje sa 150 miliona dolara u cilju dodatno jačanja vojnih kapaciteta.

“Zahvaljujemo našem strateškom partneru, Sjedinjenim Američkim Državama, na ovoj značajnoj podršci u jačanju baltičke odbrane, koja će omogućiti ulaganje resursa u razvoj kritičnih sposobnosti na istočnom krilu NATO-a, kao i interoperabilnost sa SAD-om i drugim saveznicima, značajno jačanje regionalne bezbednosti, rekao je ministar odbrane Letonije Artis Pabriks.

Planirano je da Baltička bezbednosna inicijativa podrži razvoj regionalno važnih odbrambenih sposobnosti kao što su vazdušna odbrana, indirektna vatrena podrška, pomorski nadzor i rano upozoravanje, obaveštajne službe i sposobnosti za specijalne operacije.

"Osim toga, ova sredstva bi se mogla usmeriti na zajednički projekt razvoja artiljerijske sposobnosti baltičkih raketa, u kojem sve tri zemlje trenutno komuniciraju sa Sjedinjenim Državama", navodi se u saopštenju.

Zakon o odobrenju nacionalne odbrane predstavlja "značajnu podršku SAD baltičkim državama i snažan signal za odvraćanje agresora", dodaje se.

Od 2014. godine, američke oružane snage su prisutne u baltičkim državama na principu rotacije kao deo operacije Atlantic Resolve.

Letonija i Sjedinjene Američke Države potpisale su 2018. godine međuvladin sporazum o kupovini četiri nova helikoptera UH-60M “Black Hawk”.

SAD su takođe pružile podršku Litvaniji kroz različite programe vojne podrške, snabdijevanje municijom za samohodne sisteme haubica i minobacača, kao i osnovnom opremom za razvoj nacionalnih oružanih snaga, kao što su sredstva komunikacije, uređaji za noćno osmatranje i vozila.

"U okviru Evropske inicijative za evropsku odbranu, Sjedinjene Američke Države dale su značajan doprinos razvoju vojne infrastrukture Latvije“, navodi se u saopćenju.

Kurir.rs/klix.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track