ZA HRVATSKU JE OVAJ SISTEM OSTAO NEPREŽALJENI SAN Baltičke zemlje zbog Rusije i iskandera kupuju MLRS sa raketama dometa 350 km!
Foto: EPA-EFERONALD WITTEK

Naoružavanje

ZA HRVATSKU JE OVAJ SISTEM OSTAO NEPREŽALJENI SAN Baltičke zemlje zbog Rusije i iskandera kupuju MLRS sa raketama dometa 350 km!

Planeta -

Ministri odbrane Estonije, Letonije i Litvanije, država Baltika, koji su članice EU i NATO, a graniče se sa Rusijom potpisali su pre tri dana zajednički sporazum o nabavci američkog raketnog sistema MLRS M 270 koji može da ispaljuje taktičke balističke rakete dometa 350 kilometara.

Nabavka ovog raketnog sistema smatra se strateškom odlukom ovih baltičkih država koje se graniče uz samu Rusiju i smatra se njehovim odgovorom na trenutnu krizu u odnosima Rusije i NATO.

Prema ovom potpisanom sporazumu Estonija će imati mogućnost da prži sa ovim raketnim sistemom podršku Letoniji i Litvaniji, kao i obratno u slučaju ruskog napada na ove baltičke države.

Inače ovde valja spomenuti da je ovakav isti raketni sistem 2015. godine najavio Zagreb da će nabavit od SAD, što je izazvalo negodovanje pre svega Srbije, koja je krenula u razvoj svog taktičkog raketnog sistema "Šumadija" sa raketama dugog dometa "Jerina 1" 300 kilometara i "Jerina 2" dometa 70 km.

Šumadija, raketni sistem
foto: Foto: Kurir/Andrej Mlakar

Inače Rusija u enklavi Kalinjingrad trenutno ima postavljene raketne sisteme tipa Iskader sa raketom dometa do 500 kilometara i krstarećim raketama dometa 2.500 km. Takođe baterije ovog raketnog sistema su postavljene čak i blizu granice sa ovim baltičkim državama.

MLRS M270
foto: Shutterstock

MLRS M-270

MLRS (Multiple Launch Rocket System) razvile su SAD i ovo borbeno oruđe postalo je standardni lanser NATO pakta koji u svom naoružanju imaju uglavnom američki saveznici. Osnovni model postavljen je na šasiju borbeno vozila pešadije Bredli.

Pre verzije ovog sistema imale su 12 cevi. Masa sistema je 24.564 kg, a domet 32-45 kilometara sa raketama za dvanaestocevni lanser. Ubrzo je ovaj sistem tokom sredine devedesetih doživeo niz modifikacija ugradnjom lansera za dva modela raketa M-270A i M-270A1 koje su dobile novi sistem za upravljanej vatrom, brži režim punjenja, rakete nove generacije, kraće vreme reagovanja, savremenu navigaciju GPS i domet od 60-350 km.

Rakete ATCMS Blok I dometa 60-300 kilometara koje se na cilj navode pomoću satelitskog navigacionog sistema. Projektili su namenjeni za uništavanje visokovrednih ciljeva na perativnoj dubini, komandnih mesta, pozadinskih baza, skladišta goriva, municije i lansirnih rampi raketa zemlja-zemlja i zemlja-vazduh. Rakete imaju kasetno punjenje .Bojeva glava ispunjena je sa 300 bombica M-74. U lanser se mogu smestiti dve rakete koje su u kontejnerskom pakovanju.

MLRS M270
foto: Shutterstock

Inače ovaj sistem na Balkan došao je u okviru američkog kontingenta IFOR u Bosnu i Hercegovinu 1996. godine. Borbeno je trebao da bude upotrebljen tokom agresije na SRJ kada je jedna Baterija iz Nemačke prebačena u Albaniju na aerodrom Rinas, gde je ovaj sistem i dočekao kraj rata i nije borbeno upotrebljen jer se cela operativna grupa zaglavila u blatu.

Posle 2008 ovaj sistem koji se nalazio u NATO bazi Bondstil na Kosovu i Metohiji je povučen. O njemu se ponovo počelo govoriti 2015. godine kada je sadašnji predsednik Hrvatske Zoran Milanović i tadašnji minisatar odbrane Ante Kotoromanić prvi javno saopštio da je Hrvatska zainteresovana za kupovinu ovog raketnog sistema, ali od kupovine nije bilo ništa. Hvatski mediji su optuživali tad predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je on bio glavni krivac zašto Amerikanci nisu kupili ovaj raketni sitem.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track