KJU KLUKS KLAN OD TAJNOG DRUŠTVA DO MASOVNOG POKRETA: Veteran američke vojske radio za FBI kako bi raskrinkao članove KKK
Foto: Bob Daemmrich / Alamy / Alamy / Profimedia

poklonici njihovih ideja postoje i danas

KJU KLUKS KLAN OD TAJNOG DRUŠTVA DO MASOVNOG POKRETA: Veteran američke vojske radio za FBI kako bi raskrinkao članove KKK

Planeta -

Za skoro 10 godina rada na tajnom zadatku za FBI u Kju Kluks Klanu na Floridi, Džozef Mur je pomogao da se osujete najmanje dve zavere za ubistvo, navodi se u sudskim zapisima sa krivičnog suđenja dvojici članova klana.

Živeo je tajnim dvostrukim životom. Povremeno je veteran američke vojske nosio belu odoru i kapuljaču kao ubica Kju Kluks Klana na severu Floride. Prisustvovao je tajnim sastancima i učestvovao u paljenjima krsta. Čak je pomogao u planiranju ubistva afroamerikanca.

Međutim, Mur je tokom godina u klanu nosio nešto drugo - žicu za FBI. Snimao je svoje razgovore sa članovima klana, ponekad čak i parvio video-snimke, a ono što je naučio podelio je sa federalnim agentima koji pokušavaju da se obračunaju sa članovima ovog klana u okviru organa za sprovođenje zakona Floride.

Jedna manja greška, jedna priča, verovao je, značila je sigurnu, nasilnu smrt.

-Morao sam da shvatim da će mi ovaj čovek pucati u lice u trenu, rekao je Mur.

Nedavno je sedeo u svojoj dnevnoj sobi usred svetlucavih lampica na božićnoj jelki, sećajući se posebno strašnog sastanka 2015. godine, ali to mu se dešavalo više puta.

Pre takvih sastanaka, sedeo bi sam u svom kamionu, koristeći tehnike dubokog disanja koje je naučio kao snajperista obučen u vojsci.

Oženjeni otac četvoro dece pomogao bi saveznoj vladi da osujeti najmanje dve zavere za ubistvo, prema sudskim zapisima sa krivičnog suđenja dvojici članova klana.

Takođe je bio aktivni doušnik kada je FBI razotkrio članove klana koji su radili kao službenici za sprovođenje zakona na Floridi na nivou grada, okruga i države.

Danas, on i njegova porodica žive pod novim imenima u jednoj jedinici Floride. Osim što je svedočio na sudu, 50-godišnjak nikada nije javno govorio o svom tajnom radu u KKK.

KKK
foto: EPA/JIM LO SCALZO

Ali on se obratio novinaru nakon što je Asošiejted pres objavio priče o belim kapuljašima koji rade u zatvorima na Floridi, a koje su se delimično zasnivale na zapisima i snimcima koji detaljno opisuju njegov rad.

-FBI je želeo da prikupim što više informacija o ovim pojedincima i da potvrdim njihov identitet, rekao je Mur o policajcima koji su bili aktivni članovi ili sarađivali sa klanom.

-Sa mesta na kome sam sedeo, sa izloženim obaveštajnim podacima, mogu vam reći da nijedna od ovih agencija nema nikakvu kontrolu nad bilo čim od toga. To je više rasprostranjeno i posledično nego što je bilo ko od njih spreman da prizna, objasnio je.

FBI je prvo zatražio od Mura da se infiltrira u grupu klana pod nazivom Ujedinjeni severni i južni vitezovi KKK u ruralnoj severnoj Floridi 2007. godine.

Na okupljanjima klana, Mur je zabeležio brojeve registarskih tablica i druge identifikacione informacije osumnjičenih policajaca koji su bili članovi.

Mur je rekao da je primetio veze između grupe mržnje i organa za sprovođenje zakona na Floridi i u Džordžiji, nailazeći na desetine policajaca, zatvorskih čuvara, zamenika šerifa i drugih službenika za sprovođenje zakona koji su bili povezani sa klanom i odmetničkim motociklističkim klubovima.

Dok je delovao unutar ove prve grupe, Mur je upozorio federalce na zaveru za ubistvo španskog vozača kamiona. Zatim je, kaže, uputio FBI ka zameniku iz kancelarije šerifa okruga Alačua, Vejnu Keršneru, koji je bio član iste grupe.

Tokom Murovih godina u United Northern and Southern Knights, FBI je takođe identifikovao člana klanske ćelije koji je radio za Fruitland Park, Florida, policijsku upravu.

Mur je rekao da je dao identifikacione informacije u tom slučaju.

Radio je kao doušnik tokom godina koje su bile kritične za domaće napore u borbi protiv terorizma.

FBI je 2006. godine objavio procenu o klanu i drugim grupama koje pokušavaju da se infiltriraju u policiju.

Tokom decenije provedene koliko je bio infiltriran, Mur je rekao da je njegova lista drugih policajaca povezanih sa klanom porasla.

Veze su, kako je rekao, uobičajene na Floridi i Džordžiji, i lakše ih je identifikovati kada je unutra.

Mur je rekao da su tri sadašnja i bivša zatvorska čuvara umešana u slučaj zavere za ubistvo delovala među grupom drugih članova klana oficira u zatvoru za prijem i medicinski centar u Lejk Batleru na Floridi, aktivno regrutujući u zatvoru.

Odeljenje za ispravke Floride je reklo da to nije istina.

Svakog dana više od 18.000 popravnih službenika širom države radi kao javni službenici, posvećeni bezbednosti zajednica na Floridi. Ne treba ih oklevetati izolovanim postupcima tri osobe koje su počinile gnusne i nezakonite radnje nekoliko godina ranije, navodi se u saopštenju poslatom mejlom.

Mur tvrdi da je video dokaze šireg opsega nego što država javno priznaje.

Nakon što je svedočio u slučaju zavere ubistva protiv članova klana sa kojima je godinama radio, Murov rad sa FBI-jem je okončan.

Bio je javno identifikovan, a 2018. je započeo život pod novim imenom.

Šta je Kju Kluks klan?

Na Badnji dan 1865. godine osnovan je Kju Kluks Klan, koji se u narednih par godina raširio u svakoj južnoj državi SAD-a.

Formalno su ga osnovala šestorica veterana Konfederacije, kapetani Džon Lester, Džon Kenedi i Džejms Krou, kao i vojnici Frenk Mekkord, Ričard Rid i Kelvin Džouns. Kada je završio Američki građanski rat, u kojem je Konfederacija poražena u sukobu s unionistima sa Severa, šestorka se sastajala u advokatskoj kancelariji oca kelvina Džounsa u gradiću Pulaskiju, u Tenesiju, pa su na Badnji dan 1865. godine odlučili i službeno osnovali tajni klub.

Na početku je klan i funkcionisao kao tajni klub, odnosno udruženje koje nije imalo nikakav jasan politički cilj, osim da ostanu povezani sa vojnicima Konfederacije.

Međutim, kako je na Jugu raslo nezadovoljstvo Ustavom koji je izjednačio građanska prava Afroamerikanaca sa ostalim Amerikancima, odnosno kada je 1865. godine 13. amandman američkog Ustava proglasio je kraj ropstva u SAD-u, tako je rasla ideja o superiornoj beloj rasi i afroamerička populacija postala je glavna meta nasilne idelogije Kju Kluks Klana.

Osim što je ukinuto ropstvo, 1867. godine pripadnici afroameričke manjine osvajali su i izbore u nekim državama na Jugu, dok je Hiram Rouds Revels 1870. godine postao prvi Afroamerikanac u Kongresu, samo pet godina nakon što je završio građanski rat.

U tih pet godina Kju Kluks Klan je dobijao sve više pristalica, koji nisu mogli da prihvate izjednačavanje Afroamerikanaca sa belcima, a podružnice su se osnivale u svim većim gradovima.

Osmislili su imidž sa belim kapuljačama i haljinama i jahali su na konjima koji su imali istu odoru kao i oni.

Tako je počeo teror nad Afroamerikancima, a među prvima na udaru su se našli neobrazovani i praznoverni, koji su bili uvereni, kada su videli jahače u belom na konjima, da su to duhovi vojnika Konfederacije palih u borbi koji su došli da se osvete.

Njihov uspon velikim delom počivao je na izgradnji straha, a to su postigli tako što su ponavljali lažne optužbe, obično o seksualnoj agresiji Afroamerikanaca na belkinje. Te optužbe su bele žene uvukle u strah koji je dodatno dao legitimitet njihovom terorizmu.

Nekoliko belih elita sa juga, koje su se suprotstavile Klanu, obično su opravdale neaktivnost tvrdeći da je to privatna, nedržavna organizacija siromašnog, neobrazovanog "belog otpada", tako da su policija i sudovi bili nemoćni da ga kontrolišu.

To je naravno bio lažan izgovor, a policija i šerifi često su se sastajali i priključivali Klanu, osiguravajući da on može da deluje nekažnjeno.

Oni koji su pravdali svoju neaktivnost u Klanu, tvrdili su da su njihove odore, haljine, kapuljače i maske onemogućile identifikaciju članova. Ovo takođe nije bilo tačno: u većini zajednica identiteti članova KKK su bili dobro poznati.

Kurir.rs/Gardijan/24sata.hr/Telegraf

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track