TEST NA HIV, LEPRU, DROGU I KORONU, KO ODBIJE LETI NAPOLJE: Svi stranci koji žele boravak u Rusiji moraju na lekarski!
Foto: EPA / MAXIM SHIPENKOV

Otisak i biometrija se podrazumeva

TEST NA HIV, LEPRU, DROGU I KORONU, KO ODBIJE LETI NAPOLJE: Svi stranci koji žele boravak u Rusiji moraju na lekarski!

Planeta -

Kontroverzni zakon počinje da važi od 29. decembra, a jedino neće važiti za državljane Belorusije

Rusija je usvojila zakonske amandmane koji će na snagu stupiti 29.decembra ove godine, a prema kome će vlasti imati pravo zahtevati od svih stranaca koji imaju dozvolu boravka u Ruskoj federaciji testiranje na bolesti poput sifilisa, lepre i side, kao i na lekove svaka tri meseca, na šta su stranci veoma ogorčeni

Amandmani na zakonski predlog usvojeni su još juna meseca ove godine, a sad je sve izašlo na videlo.

A što je izazvalo lavinu gneva. Naime, strani radnici i članovi njihovih porodica koji žive u Rusiji, kao i svi stranci koji žele da ostanu u zemlji na duži period, sada će morati da se testiraju svaka tri meseca na zarazne bolesti, uključujući sifilis, sidu, lepru, tuberkulozu i kovid-19. Takođe će morati da urade test na drogu i da vlastima daju otisak prsta i biometrijsku fotografiju.

Sve ovo važiće, ne samo za odrasle nego i za svu decu stariju od šest godina.

Onima koji imaju pozitivan test na zarazne bolesti neće biti odobrena viza ili će im se oduzeti postojeća viza za boravak. Biće označeni kao „nepoželjni“ i moraće da napuste zemlju.

Stranci su već dužni da podnesu negativan rezultat HIV testa kada podnose zahtev za radnu vizu ili boravišnu dozvolu u Rusiji duže od 90 dana.

Ruska vlada nije eksplicitno pojasnila šta namerava da postigne novim zahtevom, ali je u pismu uz nacrt zakona navedeno da je u Rusiji 2,5 miliona državljana Belorusije, Kazahstana, Kirgizije, Moldavije i Uzbekistana, koji čine većinu stranaca u Rusiji. zemlji., su samo nasumično odabrani za zdravstvene testove. Stoga „postoji rizik od unošenja i širenja opasnih zaraznih bolesti u Rusiji“, navodi Dojče Vele

Nova pravila neće važiti za beloruske državljane. Belorusima za ulazak u Rusiju nije potrebna viza, a uslovi za pronalaženje posla su im mnogo jednostavniji.

"Ruske vlasti će odrediti gde će biti obavljena potrebna ispitivanja. Stranci koji žive u Moskvi moraće da idu u centar za migrante u Zaharovu, koji je udaljen oko 60 kilometara od centra grada.

Nemački biznismen koji je pisao Nemačko-ruskoj privrednoj komori nakon posete centru u Zaharovu opisao je tamošnje događaje kao „obično uznemiravanje“. Ceo proces je trajao najmanje četiri radna dana, rekao je on. Između ostalog, morao je sam da nosi i aplicira za zdravstvene uverenje. Proceduru je opisao kao "neprihvatljivu", posebno ako mora da se ponavlja svaka tri meseca. Na primer, svaki put će se morati uraditi i rendgenski snimak pluća., piše Dojče Vele.

Kurir.rs/Dojče Vele/A.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track