KIM DŽONG-UN NOVOGODIŠNJIM GOVOROM ZAKLJUČIO 10. GODINU NA VLASTI: Čeka nas velika borba na život ili smrt! FOTO
Foto: STR / AFP / Profimedia

BOLJI ŽIVOT U FOKUSU

KIM DŽONG-UN NOVOGODIŠNJIM GOVOROM ZAKLJUČIO 10. GODINU NA VLASTI: Čeka nas velika borba na život ili smrt! FOTO

Planeta -

Severnokorejski čelnik Kim Džong-un svoju desetu godinu na vlasti zaključio je govorom u kojem je, za razliku od prošlih godina, pominjao fabrike traktora i školske uniforme umesto nuklearnog naoružanja i Sjedinjenih Država, prenose državni mediji.

Glavni ciljevi Severne Koreje za 2022. biće pokretanje ekonomskog razvoja i unapređenje života stanovnika, a državu čeka "velika borba na život ili smrt", rekao je Kim u govoru u petak, na kraju četvrtog plenarnog zasedanja 8. Središnjeg odbora Radničke partije Koreje (WPK) koje je počelo u ponedeljak.

Taj susret se poklopio sa 10. godišnjicom Kimovog preuzimanja zemlje nakon smrti oca 2011. godine.

0650096830, Kim Džong-un, Severna Koreja, Zasedanje
foto: STR / AFP / Profimedia

Kim bi prošle govore za Novu godinu iskoristio za velike političke najave poput diplomatskog angažmana sa Južnom Korejom i Sjedinjenim Državama.

Ipak, sažeci njegovog govora objavljeni u severnokorejskim državnim medijima ove godine ne pominju značajno SAD, osim u referenci na neodređene razgovore o odnosu između dvaju Koreja i "spoljna pitanja".

Govor je naglasio ekonomske probleme sa kojima je Kim suočen kod kuće, gde je samonametnuto zatvaranje granica zbog korona virusa učinilo Severnu Koreju izolovanijom nego ikada. Međunarodne organizacije upozoravaju na moguće nestašice hrane i humanitarnu krizu.

"Glavni zadatak koji čeka našu partiju i narod iduće godine jeste pružiti sigurnu garanciju za implementaciju petogodišnjeg plana i dovesti do iznimne promene u razvoju zemlje i standardu života", rekao je Kim.

0650111461, Kim Džong-un
foto: Jung Yeon-je / AFP / Profimedia

Većinu svog obraćanja komunistički čelnik iskoristio je za unutrašnja pitanja, poput ambicioznog plana za ruralni razvoj i prehrane stanovnika, školskih uniformi i potrebe borbe protiv "praksi koje nisu socijalističke".

Državni mediji govore o "razvoju ultramodernih oružanih sistema" kao najvećeg postignuća u protekloj godini, a Kim je naglasio i kako treba jačati nacionalnu odbranu zbog nestabilne međunarodne situacije.

Kim nije pomenuo američki poziv na razgovore o denuklearizaciji ili južnokorejsku inicijativu o formalnom dovršetku Korejskog rata koji je trajao od 1950. do 1953.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track