ISTORIJSKI SPORAZUM Kina, SAD, Francuska, Rusija i Velika Britanija: Protivimo se korištenju nuklearnog oružja za ofanzivne svrhe!
Foto: Shutterstock

Samo samoodbrana

ISTORIJSKI SPORAZUM Kina, SAD, Francuska, Rusija i Velika Britanija: Protivimo se korištenju nuklearnog oružja za ofanzivne svrhe!

Planeta -

Kina, Francuska, Rusija, Velika Britanija i SAD objavile su zajedničku izjavu u kojoj potvrđuju da se protive korišćenju svog nuklearnog arsenala u ofanzivne svrhe. Takođe su obećali da će zajedno raditi na nuklearnom razoružanju.

„Potvrđujemo da se nuklearni rat ne može dobiti i da se nikada ne sme voditi“, navodi se u saopštenju objavljenom u ponedeljak. Pošto bi upotreba nuklearnogo oružja imala dalekosežne posledice, mi takođe potvrđujemo da nuklearno oružje – sve dok postoji – treba da služi odbrambenim ciljevima, odvraća agresiju i sprečava rat.

Pet potpisnica je reklo da će nastaviti da se pridržava svojih „bilateralnih i multilateralnih sporazuma o neširenju, razoružanju i kontroli naoružanja i obaveza“ i tvrdi da nijedno od njihovih nuklearnih bombi nije ciljano jedna na drugu ili bilo koju drugu državu.

Pet nuklearnih nacija, poznatih kao P5, nisu jedine zemlje na svetu sa atomskim oružjem. Indija i Pakistan ih poseduju, a veruje se da Izrael ima nuklearni arsenal. Severna Koreja je takođe testirala nekoliko nuklearnih uređaja.

Izjava od ponedeljka dolazi u trenutku kada su odnosi između nekih od P5 na istorijskom niskom nivou. Rusija i SAD su se dugo prepirale oko postavljanja američkih nuklearnih bombi u Evropu, a zakonodavci u Vašingtonu su nedavno optužili Moskvu da planira „invaziju“ na Ukrajinu – tvrdnju koju je Kremlj odbacio – neki u Kongresu su čak pozvali na nuklearni rat ako bi to dogodi se invazija. Uoči pregovora između NATO-a i Moskve, SAD nisu rekle da će ukloniti svoje nuklearno oružje sa evropskog tla. Pojačavajući tenzije, beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko je sugerisao da bi njegova zemlja mogla da ugosti ruske rakete kao odgovor.

Dalje, američki zvaničnici su tvrdili da Kina dramatično povećava svoje zalihe nuklearnog oružja.

Kurir.rs/RT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja