DOGOVOR PUTINA I SIJA: Rusija će graditi gasovod do Kine? Evo šta to može da znači za Evropu
Foto: EPA/EFE

igra moćnika

DOGOVOR PUTINA I SIJA: Rusija će graditi gasovod do Kine? Evo šta to može da znači za Evropu

Planeta -

Ruski predsednik Vladimir Putin navodno je u završnoj fazi sklapanja sporazuma sa kineskim kolegom Si Đinpingom o izgradnji novog gasovoda koji bi mogao dodatno da pogorša evropsku gasnu krizu.

Tim bi plinovodom Rusija mogla nadigrati EU u geopolitičkim i energetskim igrama, piše u utorak britanski Dejli ekspres.

Sporazumom bi bio pokrenut gasovod "Snaga Sibira 2", koji bi, kako se navodi, udvostručio izvoz u Kinu, transportujući do pedeset milijardi kubnih metara više prirodnog gasa svake godine nego što je to trenutno putem gasovoda Snaga Sibira.

To je, slučajno ili ne, količina podjednaka onoj za koju je projektovan gasovod Severni tok 2, koji čeka regulatorno odobrenje za početak rada, a namenjen je dopremanju ruskog gasa u Nemačku i dalje u Evropu preko Baltika.

Britanski portal napominje i da informacije o pokretanju novog gasovoda dolaze u razdoblju u kome se Evropa nalazi u energetskoj krizi, a cene gasa postižu rekorde.

Dodaje da se energetska kriza u EU-u intenzivirala poslednjih nekoliko nedelja nakon što su u Francuskoj zaustavljeni neki nuklearni reaktori, a Nemačka beleži slabu proizvodnju struje iz vetroelektrana.

Posledični nedostatak energije podstakao je zemlje da pale više ugljena, pa čak i mazuta kako bi svetla ostala upaljena, a domovi topli, ali to ide na uštrb proklamiranim ekološkim ciljevima, piše Dejli ekspres.

Istovremeno, poznavaoci energetskih i (geo)političkih prilika optužuju Putina da petlja sa snabdevanjem gasa kako bi pritisnuo EU da odobri gasovod Severni tok 2.

Analitičari upozoravaju da bi novi gasovod iz Rusije u Kinu, Rusiji omogućio dodatnu polugu uticaja nad Evropom, što bi EU ostavilo nemoćnim da zaustavi rastuću agresiju Kremlja na Ukrajinu.

Snaga Sibira 2 kao i prvobitna varijanta istog gasovoda, dovodila bi gas sa sibirskog poluostrva Jamala, izvora gasa koji se izvozi u Evropu, u Kinu.

Zapadni zvaničnici se brinu da bi projekt mogao da ima geopolitičke implikacije za evropske nacije pre nego što ozbiljno krenu sa tranzicijom na obnovljive izvore energije.

Budući da će, bude li izgrađen, planirani gasovod Snaga Sibira 2 moći u Kinu da dopremi otprilike istu količinu koju bi Severni tok 2 mogao da transportuje u Evropu, daće Kremlju više mogućnosti uticaja na to ko dobija gas i po kojoj ceni, smatraju analitičari, a neki drže i da će zavisnost Evrope od ruskog gasa značiti da će na kraju morati da poklekne pod pritiskom Moskve.

Kurir.rs/Dejli ekspres/24sata.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track