KORONA HARA ŠVEDSKOM: Omikron dominantan, zaraženi i kralj i kraljica!
ilustracija, Foto: EPA

pandemija

KORONA HARA ŠVEDSKOM: Omikron dominantan, zaraženi i kralj i kraljica!

Planeta -

Švedska je tokom novogodišnjih praznika zabeležila rekordan broj novih infekcija u jednom danu i više nema sumnje da je Omikron soj dominirajući.

Od 30. decembra do 4. januara prijavljeno je ukupno 42.969 novih slučajeva korona virusa, a najveći broj pozitivnih testova, 11.507, zabeležen je u četvrtak, 30. decembra.

Prethodni rekord (11.376) datira od 23. decembra 2020. godine. Treba imati na umu da ni testiranje ni prikupljanje podataka tokom praznika nije bilo na uobičajenom nivou.

Švedski kralj Karl XVI Gustav (75) i kraljica Silvija (78) takođe su u utorak zaraženi korona virusom. Oboje su primili po tri doze vakcine.

"Usred smo velikog talasa omikrona koji će se verovatno još više povećati u narednim nedeljama. Još uvek imamo veliki broj građana koji nisu u potpunosti vakcinisani, a mogu da se vakcinišu, tako da je ukupan broj onih u potreba za medicinskom negom će se povećati. „Nema sumnje da reći da omikron izaziva blažu bolest ne znači da rizične grupe i nevakcinisani neće ozbiljno oboleti“, Anders Sonnerborg, profesor kliničke virologije na Institutu Karolinska, rekao je dnevniku Dagens Niheter.

Ovakav razvoj proizilazi iz pesimistične prognoze švedskog Instituta za javno zdravlje, koji je sredinom januara očekivao vrhunac broja zaraženih od oko 8.000 dnevno.

Rekordni brojevi u Švedskoj samo su nastavak trenda zabeleženog poslednjih nedelja 2021. u Danskoj i Norveškoj, koje takođe imaju rekordne nivoe novih infekcija od početka pandemije.

"Omikron se izuzetno brzo širi, u kojoj će nedelji postati potpuno dominantan soj. Sve ukazuje da dve doze vakcine i dalje dobro štite od ozbiljnih bolesti, ali ne i od same infekcije i blažih bolesti. Prema drugim zemljama, treća doza bi trebalo da obezbedi oko 70 odsto zaštite, otprilike isto kao dve doze protiv delta soja“, rekao je glavni državni epidemiolog Anders Tegnel.

Zbog velikog broja zaraženih, očekuje se i porast broja hospitalizacija u švedskim bolnicama, ali je znatno manje pacijenata nego na prethodnom vrhuncu zaraze u decembru 2020. godine.

U utorak je u švedskim bolnicama bilo ukupno 795 pacijenata obolelih od korona virusa, od čega 114 na jedinicama intenzivne nege, u poređenju sa 2.688 i 311 pre godinu dana, a od 30. decembra do 4. januara prijavljeno je 20 smrtnih slučajeva.

Kako se u ponedeljak nastavlja školska godina i mnogi građani se vraćaju sa raspusta na posao i javni prevoz, može se očekivati nastavak širenja zaraze. Ukoliko do toga dođe, Institut za javno zdravlje će uvesti strože epidemiološke mere, kao što su učenje na daljinu u gimnazijama i fakultetima, šira upotreba potvrda o vakcinaciji (trenutno obavezna za javna okupljanja više od 500 ljudi), ograničavanje broja posetilaca u prodavnicama i restorani i skraćivanje radnog vremena.

Do utorka, 4. januara, 81,7 odsto švedskog stanovništva starijeg od 12 godina primilo je dve doze vakcine, dok je 30 odsto stanovništva starijeg od 18 godina dobilo treću dozu.

Kurir.rsIndex.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track