ZEMLJA U PLAMENU, PROTESTI SE ŠIRE, KAZAHSTANSKI PREDSENIK APELUJE: Ne nasedajte na provokacije! VIDEO
Foto: Screenshot YT/United Nations, Printscreen/Instagram

DRAMA

ZEMLJA U PLAMENU, PROTESTI SE ŠIRE, KAZAHSTANSKI PREDSENIK APELUJE: Ne nasedajte na provokacije! VIDEO

Planeta -

Kazahstanski predsednik Kasim-Džomart Tokajev obratio se u utorak naciji sa pozivom da ne podlegne unutrašnjim i spoljnim provokacijama usred skupova protiv povećanja cena gasa.

„Dragi sugrađani, ponovo vam se obraćam. Budite oprezni i ne podležite unutrašnjim i spoljnim provokacijama, euforiji mitinga i popustljivosti“, poručio je Tokajev u video obraćanju naciji.

On je rekao da će sednica vlade o socio-ekonomskim pitanjima biti održana u sredu i da će svi legitimni zahtevi demonstranata biti uzeti u obzir.

Tokajev je takođe istakao da vlada "neće pasti" usred protesta i pozvao na međusobno razumevanje i poverenje. Predsednik je takođe istakao da su pozivi na napade na civilne i vojne kancelarije protivzakonito i da će takvi postupci biti kažnjeni.

Tokajev je takođe pozvao mlađu populaciju da učešćem na mitinzima "ne uništavaju svoju budućnost i živote svojih rođaka".

Tokajevljeve izjave usledile su u trenutku kada su u izveštajima detaljno opisani sukobi između demonstranata i policajaca na centralnom trgu kazahstanskog grada Almati, pri čemu je policija ispalila suzavac.

Video snimak dopisnika Sputnjika Aleksandra Miroglova ranije je zabeležio trenutak kada su vlasti upotrebile blic bombe da bi ugušile demonstracije u Almatiju. Rečeno je da je centralni trg bio prekriven oštrim gasom koji je otežavao disanje.

Dopisnici sa lica mesta izvestili su da se na trgu okupilo skoro 1.000 ljudi, od kojih je većina raspršena. Grupe demonstranata su navodno privedene na obližnjim ulicama.

Od početka 2022. godine stanovnici gradova Aktau i Žanaozen u regionu Mangistau Kazahstana protestuju protiv dvostrukog povećanja cena tečnog gasa. Protestima su se tada pridružili regioni Atirau i Zapadni Kazahstan. Vladina komisija je ranije ovog dana obećala demonstrantima da će sniziti cene gasa i da neće krivično goniti učesnike na mitinzima.

Kurir.rs/Sputnjik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track