02:48

Protesti u Kazahstanu ne jenjavaju! Specijalci stigli u Kazahstan, opkoljene bolnice, preko 1000 povređenih

dOKTRINA OGRANIČENOG SUVERENITETA

RUSKI I BELORUSKI PADOBRANCI STIGLI U KAZAHSTAN: Akcija započela jutros izenanda! Desanjtniki stižu iz Pskova i Vitebska VIDEO

Planeta -

Dva bataljona 103. vazdušno desantene jednice Belorusije iz Vitebska i 76. vazdušno desantne jednice ruske vojske iz Pskova, kao i specijalne jednice Belorusije sleteli u ranoj jutros u Kazahstan, sa čime je zvanično i započela intervencija snaga saveza ODKB, koja je u medijima prozvana kao mirovna misija.

Naime, rano jutros prema aerodromu Misašulin u Belorisji primećen je veliki vojni konvoj teretnih vozila u kojima su bili pripadnici beloruskih specijalnih jednica. Takođe prema Vitebsku iz Pskova su poletela i dva transportna aviona Iljušin IL 76 da pokupe delove 103. vazdušnodesantne brigade armije Belorusije, dok su u podmoskovlju uočeni i teški transportni avion An-124 kao i Iljušin, koji su kasnije poleteli prema Kazahstanu.

Prema poslednjim informacijama ruski i beloruski padobranci su stigli i u pitanju je prethodnica, dok se značajni prenos jednica saveza ODKB članica očekuje u toku dana.

Inače, ova operacija pomoći ispasavanju vlasti Kazahstana od pobune koja je izbila pre tri dana i kuliminirala 5. jnuara kada je došlo do pucnjave i obračuna demonstranata i bezbednosnih snaga, je prva značajnija kacija posle 1968. i 1979. godine.

Na Zapadu neki su već ovu akciju uporedili sa upadom u Čehoslovačku, kada su u okviru Brežnjeve doktrine "Ograničenog suvereniteta " uprav prvi u akciju stupili sovjetski padobranci zauzimanjem aerodroma Ružnji kod Praga.

Interesantno je da je manavar beloruskii ruskih padobranaca izveden za samo nekoliko sati od momenta kad je doneta odluka.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track