BELA KUĆA POŽURILA DA DEMANTUJE UMEŠANOST U NEMIRE U KAZAHSTANU Psaki: Te glasine su lude ruske tvrdnje! VIDEO
Foto: EPA/MICHAEL REYNOLDS

brzopotezno

BELA KUĆA POŽURILA DA DEMANTUJE UMEŠANOST U NEMIRE U KAZAHSTANU Psaki: Te glasine su lude ruske tvrdnje! VIDEO

Planeta -

Kako su u sredu izbili nasilniji protesti u Kazahstanu, sekretar za štampu Bele kuće Džen Psaki je insistirala na tome da Sjedinjene Države nemaju nikakve veze sa nemirima u bivšoj sovjetskoj republici, nazivajući suprotne glasine „ludim ruskim tvrdnjama“.

„Pratimo izveštaje o protestima u Kazahstanu. Podržavamo pozive na smirenost, da se demonstranti mirno izraze i da vlasti budu uzdržane“, rekla je Psaki novinarima tokom svog redovnog brifinga.

„Postoje neke lude ruske tvrdnje da iza ovoga stoje SAD. Dozvolite mi samo da iskoristim ovu priliku da to prenesem kao apsolutno lažno i jasno kao deo standardne ruske knjige dezinformacija.”

Nekoliko sati ranije, predsednik Kazahstana Kasim-Žomart Tokajev proglasio je vanredno stanje pošto su vladine zgrade napadnute širom grada Almati. Ubrzo nakon toga, vlada premijera Askara Mamina objavila je ostavku, ali je Tokajev rekao da će ministri ostati u svojim ulogama dok se ne formira nova vlada, zbog čega je neizvesno da li će ostavka imati značajan efekat.

Nasilne proteste izazvalo je značajno povećanje cena goriva. Cena tečnog gasa, koji se uglavnom koristi za grejanje i kuvanje, udvostručila se na 120 tenge (0,27 dolara) po litru. U Kazahstanu, minimalna zarada iznosi 42.500 tenge (98 dolara) mesečno.

Do nemira dolazi usred rastućih tenzija između Rusije i još jednog suseda, Ukrajine.

Tokom 2021. godine, ruski predsednik Vladimir Putin vršio je pritisak na NATO i SAD da obećaju da neće dozvoliti Ukrajini da se pridruži transatlantskom savezu – dok je istovremeno povećavao vojno prisustvo Rusije duž njene zapadne granice.

Putin je više puta insistirao na bezbednosnim garancijama, predsednik Bajden je nedavno rekao prošlog meseca da su „Rusiji potrebni pravno obavezujući sporazumi“ o zahtevima.

Kazahstanski predsednik proglasio vanredno stanje jer protesti zbog skoka cene goriva postaju nasilni Zauzvrat, SAD su upozorile Rusiju da ne napada Ukrajinu – jer mnogi strahuju od reprize 2014. godine, kada je Rusija izvršila invaziju i pripojila pokrajinu Krim.

Tokom decembra. Tokom 30 poziva između Bajdena i Putina, američki predsednik je „pozvao Rusiju da deeskalira tenzije sa Ukrajinom“ i upozorio da će „Sjedinjene Države i njihovi saveznici i partneri odlučno odgovoriti ako Rusija dalje napadne Ukrajinu“, kaže Psaki.

„Rusija je veoma upoznata sa našim stavovima, koji su zasnovani na osnovnim principima evropske bezbednosti na koje su se nekada složili“, rekla je Psaki u sredu.

„Ne znamo šta će doneti razgovori sledeće nedelje“, dodala je ona. „Ali naš pristup diskusijama biće pragmatičan, orijentisan na rezultate i verujemo da postoje oblasti u kojima možemo da napredujemo sa Moskvom, da napredujemo ako dođu za sto spremni da to urade. I očigledno je to priroda diplomatije."

Kurir.rs/NY Post

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track