POSLE 299 DANA: Holandska vlada konačno položila zakletvu
Foto: EPA/SEM VAN DER WAL

obećanja, obećanja...

POSLE 299 DANA: Holandska vlada konačno položila zakletvu

Planeta -

Četvrta vlada holandskog premijera Marka Rutea položila je danas zakletvu, rekordnih 299 dana nakon poslednjih izbora i godinu dana nakon što je njegova prethodna administracija bila prisiljena da podnsese ostavku.

Nova koalicija obećala je velikodušna izdvajanja za održivu energiju, stanovanje, brigu o deci i obrazovanje, ali će prvo morati da se suoči sa zdravstvenom krizom jer je zbog omikron varijante broj zaraženih na rekordnom nivou.

Vlada će do petka morati da odluči može li se, uprkos talasu novih slučajeva, ublažiti lokdaun zbog kog je od sredine decembra zatvorena većina javnih mesta.

Iako se koalicija sastoji od četiri stranke koje su bile na čelu od 2017. godine, bilo je potrevno gotovo 10 meseci da se ponovo okupe nakon neuspešnih izbora 17. marta 2020. godine, što je povećalo nevoljnost stranaka na kompromis, piše Hina.

Stranke su se prošlog meseca konačno složile oko vladinog sporazuma, kojim su za sobom ostavile godine štednje s nizom planova potrošnje potaknutih ultraniskim kamatama.

Te investicije trebalo bi da privuku uglavnom skeptičnu javnost. Istraživanja javnog mnijenja pokazala su da je, nakon godinu dana političkih sukoba i onoga što se naširoko smatra nestabilnim strategijama u vezi s koronavirusom, poverenje u Rutea kao premijera i u politiku u celini palo na nove niske nivoe.

Proteklih meseci pojedini protesti protiv vlade završili su se u neredima, a nekoliko ministara dobilo je i pretnje smrću.

Rute, koji je 2010. imenovan za premijera i Viktor Orban iz Mađarske čelnici su vlade sa najdužim stažum u Evropskoj uniji. Rute je na putu da do avgusta postane premijer sa najdužim stažum u istoriji Holandije.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track