MORSKI ZMAJ RUTLANDA Džinovski fosil ihtiosaurusa, najveći ikad pronađen u Engleskoj, dug je 10m i ima lobanju tešku tonu VIDEO
Foto: Matt Power/Anglian Water/Bav Media / SplashNews.com / Splash / Profimedia

paleontologija

MORSKI ZMAJ RUTLANDA Džinovski fosil ihtiosaurusa, najveći ikad pronađen u Engleskoj, dug je 10m i ima lobanju tešku tonu VIDEO

Planeta -

Jedno od najvećih otkrića u istoriji britanske paleontologije pronađeno je u blizini Rutlanda u Midlandsu.

U engleskoj oblasti Midlands otkriven je džinovski praistorijski "morski zmaj", ihtiosaurus koji se smatra jednim od najvećih otkrića u istoriji britanske paleontologije.

Ihtiosaurus, star oko 180 miliona godina, s kosturom dugim oko 10 metara i lobanjom teškom jednu tonu najveći je i najkompletniji fosil te vrste ikada pronađen u Velikoj Britaniji.

0651629591, Rutland, ihtiosaurus, morski zmaj
foto: Matt Power/Anglian Water/Bav Media / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Zmaja je pronašao Džo Dejvis iz Lečester i Rutland trasta, lokalne organizacije koja se bavi zaštitom prirodne sredine, tokom rutinskog isušivanja ostrva u februaru 2021. "Kada su paleontolozi i naš tim iskopali kompletan kostur i podigli ga uz pomoć bagera i traktora, videli smo da mu je glava veća od mene, a ja sam visok dva metra. To je bila ogromna zver", rekao je Dejvis.

Prve fosile ihtiosaurusa, koji su zbog vrlo velikih zuba i očiju dobili nadimak morski zmajevi, otkrila je početkom 19. veka paleontološkinja Meri Ening.

0651629551, ihtiosaur, morski zmaj, rutland
foto: Matt Power/Anglian Water/Bav Media / SplashNews.com / Splash / Profimedia

"U Britaniji su do sada pronađeni brojni fosili ihtiosaurusa, ali je ovo najveći kostur otkriven u Ujedinjenom Kraljevstvu. Radi se o otkriću bez presedana, jednom od najvećih u istgoriji britanske paleontologije”, rekao je paleontolog Din Lomaks.

Ihtiosaurusi su bili morski gmizavci koji su se na Zemlji prvi put pojavili pre nekih 250 miliona godina. Izumrli su pre 90 miliona godina. Veličina im je varirala od 1 do 25 metara, a oblikom tela su ličili na delfine.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track