SUPER MARIO OŠTAR: Nevakcinisani su krivi za nastavak zdravstvene krize, većinu današnjih problema imamo zbog necepljenih
Foto: EPA / Roberto Monaldo / POOL

italija

SUPER MARIO OŠTAR: Nevakcinisani su krivi za nastavak zdravstvene krize, većinu današnjih problema imamo zbog necepljenih

Planeta -

Italijani koji ne žele da se vakcinišui protiv koronavirusa poprilično su odgovorni za nastavak zdravstvene krize, rekao je premijer Mario Dragi.

Italijanska vlada je prošle sedmice uvela obaveznu vakcinaciju za sve osobe starije od 50 godina. Italija je jedna od tek nekoliko evropskih zemalja koja se odlučila na taj korak kako bi smanjila pritisak na bolnice zbog porasta broja zaraženih.

"Ne smemo nikada zaboraviti činjenicu da većinu današnjih problema imamo zbog necepljenih ljudi. Po ko zna koji put pozivam Italijane koji se nisu vakcinisali da to učine, i da prime treću dozu", rekao je Dragi na konferenciji za medije.

Ministar zdravlja Roberto Speranca rekao je da je 89,4 posto svih osoba starijih od 12 godina primilo barem jednu dozu vakcine, a nevakcinisani čine dve trećine kovid-pacijenata na odeljenjima intenzivne nege.

Prema najnovijim podacima, na intenzivnoj nezi je 1606 pacijenata, 11 više nego prethodnog dana. Italija je u protekla 24 sata potvrdila 101.762 nove zaraze i 227 mrtvih.

Danas su na snagu stupile strože mere protiv nevakcinisanih - zabranjen im je ulazak u kafiće i restorane kao i korišćenje javnog prijevoza. Nova pravila se ne odnose na one koji su nedavno preboleli koronavirus.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track