INTIMNA ZABAVA ZA 100 LJUDI: Džonson ponovo u problemu, saznalo se za još jednu žurku organizovanu u jeku korone, Britanci BESNI
Foto: Profimedia / Hollie Adams

skandal

INTIMNA ZABAVA ZA 100 LJUDI: Džonson ponovo u problemu, saznalo se za još jednu žurku organizovanu u jeku korone, Britanci BESNI

Planeta -

Britanska policija ispituje izveštaje da je Martin Rejnolds pozvao 100 zaposlenik, uključujući i premijera Borisa Džonsona na žurku u trenutku kada su društvena okupljanja bila zabranjena.

Boris Džonson se sinoć našao na udaru zbog "potpuno sablažnjavajućeg" ponašanja i kršenja pravila o lokdaunu, nakon što je u javnost procurio mejl u kome se vidi da je jedan od njegovih najbližih saradnika organizovao žurku za više od 100 zaposlenih u trenutku kada je zemlja bila prvi put zatvorena.

Veruje se da je premijer prisustvovao zabavi organozovanoj 20. maja 2020. godine u bašti Dauning strita 10, zajedno sa svojom tadašnjom verenicom Keri Džonson. Zabavu je organizovao njegov glavni privatni sekretar Martin Rejnolds.

"Pozdrav svima, posle neverovatno užurbanog perioda pomislili smo da bi bilo lepo da iskoristimo predivno vreme i popijemo fizički distancirana pića u bašti Broja 10 ove večeri. Pridružite nam se od 18 časova i donesite svoje piće", stoji u mejlu koji je objavio ITV njuz.

Žurka je organizovana u trenutku kada su sva javna okupljanja u zemlji bila zabranjena i kada je bilo moguće da se samo dve osobe iz dva različita domaćinstva sastanu na otvorenom.

Veruje se da je između 30 i 40 osoba prisustvovalo zabavi na kojoj je služena hrana i piće, ali i da je bilo onih koji nisu želeli da dođu i prekrše pravila koja je tog istog dana ponovio ministar kulture Oliver Dauden i londonska policija, upozorivši građane da mogu da odu na piknik ili da se bave sportskim aktivnostima sami, u društvu osoba sa kojima žive ili u društvu jedne osobe iz drugog domaćinstva.

Policija je po objavljivanju mejla-pozivnice saopštila da ispituju izveštaje o kršenju lokdauna u Dauning stritu.

Džonson će se sada naći pod ozbiljnim pritiskom da objasni svoju ulogu u okupljanju, budući da je u mejlu navedeno "mislili smo da bi bilo lepo", kao i da kaže zašto za njega i njegove saradnike pravila i epidemiološke mere ne važe.

Žurka je održana samo pet dana posle zabave sa "vinom i picom" u bašti Dauning strita 15. maja 2020. godine o kojoj su ostrvski mediji pisali krajem prošle godine.

Mediji navode i da je u zimu 2020. organizovano najmanje pet drugih okupljanja, kako u Dauning streitu tako i u Vajtholu, uključujući božićnu zabavu, kviz veće i zabavu u ministarstvu obrazovanja.

Porodice žrtava kovida i brojni političari izrazili su šok, nevericu i prezir prema ponašanju Džonsona i njegovog kabineta.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track