AMERIKA IMA NOVI REKORD U BROJU NOVOZARAŽENIH: Čak 1,35 miliona novih slučajeva korone, najviše do sada u bilo kojoj zemlji!
Foto: Graeme Sloan / ddp USA / Profimedia

omikron bukti

AMERIKA IMA NOVI REKORD U BROJU NOVOZARAŽENIH: Čak 1,35 miliona novih slučajeva korone, najviše do sada u bilo kojoj zemlji!

Planeta -

SAD je zabeležio 1,35 miliona novozaraženih korona virusom u ponedeljak, prema Rojtersovim podacima, što je najviši dnevni broj zaraženih u bilo kojoj zemlji na svetu, dok širenje omikron varijante ne pokazuje znakove usporavanja.

Prethodni rekord bio je 1,03 miliona slučajeva u SAD-u 3. januara. Veliki broj zaraženih zabeležen je svakog ponedeljka jer se vikendom ne beleži broj zaraženih.

Sedmodnevni prosek novih slučajeva utrostručio se u dve nedelje na više od 700.000 novozaraženih na dan.

Rekordan broj novih slučajeva zabeležen je istog dana kada je u zemlji broj hospitalizovanih pacijenata obolelih od kovida-19 takođe dostigao dosad najviši nivo, udvostručivši se u tri nedelje, prema Rojtersovim podacima.

Više od 136.604 osobe hospitalizovane su zbog kovida-19, premašivši rekord od 132.051 postavljen u januaru prošle godine.

Iako je omikron varijanta potencijalno manje ozbiljna, zdravstveni zvaničnici upozorili su da bi veliki broj infekcija mogao da optereti bolničke sisteme, od kojih su neki već obustavili operacije jer se bore sa povećanjem broja pacijenata i manjkom osoblja.

Porast broja zaraženih poremetio je rad škola koje se bore sa nedostatkom osoblja, nastavnika i vozača autobusa.

Čikago je otkazao nastavu četvrti dan jer okrug i nastavnici nisu uspeli da se dogovore o tome kako da se nose sa povećanim brojem zaraženih.

Njujork je obustavio tri linije podzemne železnice jer je veliki broj radnika bolestan, prema Tviteru podzemne železnice. Planovi kompanija da se radnici vrate u kancelarije takođe su iskočili iz koloseka.

U proseku, na dan je 1.700 smrtnih slučajeva, što je porast u odnosu na oko 1.400 poslednjih dana, ali unutar nivoa zabeleženog ranije ove zime.

Kurir.rs/Jutarnji list/Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track