OPERACIJA SA POTPISOM: Hirurg stavljao svoje inicijale na organe pacijenata, ostao bez licence zbog nanošenja emotivnog bola
Foto: EVGENY NEKRASOV / Alamy / Alamy / Profimedia

bez komentara

OPERACIJA SA POTPISOM: Hirurg stavljao svoje inicijale na organe pacijenata, ostao bez licence zbog nanošenja emotivnog bola

Planeta -

Hirurg koji se potpisivao na jetrama pacijenata koje je operisao, izbrisan je iz registra lekara.

Sajmon Bramhol priznao je da je koristio aparat koji emituje zrake argona kako bi urezao svoje inicijale na jetrama dva pacijenta dok je 2013. radio u bolnici u Birmingemu.

Nakon analize tog slučaja, Lekarski sud je ocenio da je reč o "profesionalnoj aroganciji" i da su njegove akcije potkopale poverenje javnosti u medicinsku struhu, piše BBC.

U decembru 2017. godine Simon Bramhol je priznao krivicu i sud iz Birmingema ga je kaznio sa 10.000 funti. U decembru 2020. suspendovan je na pet meseci, da bi u junu taj nalog o suspenziji bio ukinut i slučaj ponovo predat Lekarskom sudu na razmatranje.

Lekarski sud je početkom sedmice utvrdio da su Bramholovi postupci "narušili" poverenje između lekara i pacijenta i isključili ga iz lekarske komore.

Iako je sud "prihvatio da nijednom pacijentu nije naneta trajna fizička šteta", postupci hirurga su jednom od njih naneli "značajnu emocionalnu štetu".

Sud je naveo i da je Bramhol pre ovog skandala bio "dobrog karaktera" ali da je izbacivanje iz registra "primerena sankcija" za "teško kršenje dostojanstva njegovih pacijenata".

Nakon saslušanja, donet je nalog za trenutnu suspenziju koji će biti na snazi tokom žalbenog postupka.

Bramhol je otkriven kada je drugi lekar primetio inicijale velike neka četiri centimetra na organu koji je transplantirao Bramhol i koji je otkazao nedelju dana posle operacije.

Bramhol je dao otkaz na poslu u bolnici u Birmingemu 2014. godine.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track