PRVI U SVETU DONELI ODLUKU Kvebek: Nevakcinisani stanovnici će plaćati ZDRAVSTVENI DOPRINOS
Foto: Zorana Jevtić

PLATI PA NEMOJ DA SE VAKCINIŠEŠ

PRVI U SVETU DONELI ODLUKU Kvebek: Nevakcinisani stanovnici će plaćati ZDRAVSTVENI DOPRINOS

Planeta -

Kvebek razmatra uvođenje "zdravstvenog poreza" za one koji odbijaju da se vakcinišu protiv koronavirusa.

Kanadska pokrajina Kvebek radi na planu kojim će se od stanovnika koji odbiju vakcinaciju protiv kovida iz nemedicinskih razloga zahtevati "zdravstveni doprinos", rekao je u utorak premijer Kvebeka Fransoa Lego.

Bolnice u Kvebeku su pod pritiskom nakon što je zbog visoko zarazne omikron varijante kovida-19 počelo da im pristiže više pacijenata, a razboljeva se i sve više zdravstvenih radnika.

"Vakcina je ključna za borbu protiv virusa. Zato tražimo zdravstveni doprinos odraslih koji iz nemedicinskih razloga odbijaju da se vakcinišu", rekao je Lego novinarima na brifingu.

"Moramo da usmerimo svoje napore na dve stvari: primanje prve, druge i treće doze i smanjenje kontakata, naročito sa starijim osobama", rekao je on.

Premijer je naveo i da nevakcinisani finansijski opterečuju vakcinisane građane pa će, osim što radi na finalizaciji iznosa koji će se naplaćivati, Kvebek takođe raditi na pravnom aspektu takvog zakona.

"Mislim da je sada to pitanje pravičnosti za 90 odsto stanovništva koje je podnelo neke žrtve. Mislim da im dugujemo meru ovakve vrste", poručio je Lego.

Lego je rekao i da u Kvebeku ima oko 10 posto nevakcinisanih koji čine polovinu hospitalizovanih na jedinicama intenzivne nege.

Osobe koje iz medicinskih razloga ne mogu da se vakcinišu, biće izuzete iz ove mere, rekao je on.

U Kvebeku je na snazi policijski čas koji traje od 22 sata uveče do pat sati ujutru svakog dana.

Od početka pandemije pa zaključno sa jučerašnjim danom, broj umrlih od kovida u Kvebeku je dostigao 12.028, nakon što su u prethodna 24 sata zabeležena 62 smrtna slučaja.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track