SRAMOTA U ITALIJI Uzbuna zbog nacističke sahrane u centru Rima
Foto: Printscreen/Twitter

FAŠIZAM

SRAMOTA U ITALIJI Uzbuna zbog nacističke sahrane u centru Rima

Planeta -

U pitanju je poslednji ispraćaj ekstremne desničarke Alesije Auđelo (44), koja je iznenada preminula proteklog vikenda

Zvaničnici Katoličke crkve i jevrejskih organizacija osudili su sramotne scene sa sahrane Alesije Auđelo, desničarske ekstremistkinje, na kojoj su prisutni snimljeni kako kovčeg s njenim telom prekriven nacističkom zastavom pozdravljaju desnom rukom podignutom uvis.

Čelnici Katoličke crkve u Rimu u saopštenju su naveli da sveštenici u Crkvi Svete Lucije nisu znali šta će se dogoditi posle obreda u crkvi. Crkva je saopštila kako je nacistička zastava "užasan simbol koji se ne može pomiriti s hrišćanstvom" i da se ovde radilo o uvredljivom primeru "ideološkog iskorišćavanja" verske službe. Skaj njuz je preneo da policija istražuje incident kao mogući zločin iz mržnje. Jevrejska zajednica u Rimu izrazila je ogorčenje što još uvek u Italiji, više od sedam decenija nakon završetka Drugog svetskog rata i pada italijanske fašističke diktature, može doći do ovakvih incidenata.

Italijanski mediji su preneli da je Alesija Auđelo (44), bivša članica ekstremno desničarske stranke Nova snaga (Forca nuova), preminula iznenada proteklog vikenda od krvnog ugruška. Nova snaga je neofašistička stranka osnovana 1997. čiji manifest uključuje zabranu abortusa, zabranu imigracije i i ukidanje zakona koji kažnjavaju podsticanje na mržnju. Stefanija Vesika, rođaka preminule, objavila je da se distancira od upotrebe nacističkih simbola.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track