IRANCI NAPRAVILI HAOS U IZRAELU Izraelke preko Fejsbuka vrbovali da rade za Teheran! Akciju agenta Rambuda razbio Šin Bet!
Foto: Shutterstock

Neke radile za novac

IRANCI NAPRAVILI HAOS U IZRAELU Izraelke preko Fejsbuka vrbovali da rade za Teheran! Akciju agenta Rambuda razbio Šin Bet!

Planeta -

Izraelska agencija za unutrašnju bezbednost Šin Bet uhapsila je pet Izraelki koje je regrutovao iranski obaveštajac, saopštila je ova agencija.

Istraga o špijunskom lancu odobrena je za objavljivanje javnosti u utorak.

Akciju su izveli pripadnici Šin Beta i izraelska policija nakon što se sumnjalo da je jedan broj izraelskih državljana bio u kontaktu sa iranskim obaveštajnim agentom, poznatim kao Rambud Namdar, i da ih je on regrutovao za obavljanje misija unutar zemlje, piše Jerusalem Post.

Petoro osumnjičenih, sve žene iz centralnog Izraela, upoznale su Namdara koji je rekao da je Jevrejin koji živi u Iranu, na Fejsbuku. Prema navodima agencije, Rambud je od svih osumnjičenih tražio da, umesto da budu u kontaktu na Fejsbuku, razgovaraju na Votsapu gde je i video ćaskao sa njima. Rambud nikada nije pokazao svoje lice ženama, tvrdeći da mu je kamera na telefonu pokvarena. Dok su neke od žena sumnjale da je on iranski obaveštajac, nastavile su da razgovaraju s njim i pristale da ispune njegove zahteve i dobiju novac od njega, navodi agencija.

Neki od osumnjičenih su optužene.

Imena umešanih zabranjena su za objavljivanje na osnovu sudske odluke i naredbe o izdatih na zahtev branilaca osumnjičenih.

Kurir.rs/Jerusalem Post

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track