STROGI KARANTIN Ovako izgleda nulta tolerancija prema koronavirusu u Kini!
Foto: Prinscren/Twitter

RAT PROTIV PANDEMIJE

STROGI KARANTIN Ovako izgleda nulta tolerancija prema koronavirusu u Kini!

Planeta -

Vlasti su stavile više od 20 miliona ljudi u strogu izolaciju uoči početka Zimskih olimpijskih igara, dok se masovno testiraju desetine miliona

Zaposleni u zaštitnim odelima Kamp za karantin na stadionu
Zaposleni u zaštitnim odelima Kamp za karantin na stadionufoto: Printscreen/Twitter

Komunističke vlasti u Kini su rešene da se po svaku cenu obračunaju sa koronavirusom i ne dozvole njegovo širenje uoči početka Zimskih olimpijskih igara, koje bi trebalo da se održe u Pekingu od 4. do 20. februara. Politika nulte tolerancije prema kovidu 19 dovela je do otvaranja kampova za karantin i izolaciju, gde se smeštaju oni za koje se sumnja da imaju koronavirus.

Metalni kontejneri

Na društvenim mrežama su se pojavili snimci iz ovih kampova u kojima se nalazi na hiljade ljudi. Istovremeno, vlasti u Kini su potvrdile da se trenutno u zemlji najmanje 20 miliona građana nalazi u strogom karantinu.

Ukratko

- SZO je saopštila da će se polovina Evropljana zaraziti omikron sojem virusa u narednih osam nedelja

- Poljska je šesta zemlja po broju preminulih u svetu, ima više od 100.000 žrtava

- U Nemačkoj je u sredu bilo 80.430 zaraženih, najviše od početka pandemije

- U Bugarskoj su zaražene 7.062 osobe, najviše od početka pandemije

- Mađarska, zemlja sa deset miliona stanovnika, ima 40.083 preminulih

U karantinu su gradovi Anjang, Jodžu i Sijan. Žitelji ovih gradova ne smeju da napuštaju svoje domove, čak ni da kupe hranu. Anjang, gde živi 5,5 miliona ljudi, zaključan je u ponedeljak, nakon što su u njemu potvrđena dva slučaja zaraze omikron sojem koronavirusa. Više stotina stanovnika ovog grada, među kojima su deca, stari i trudnice, prebačeno je u kampove izgrađene u Sijanu. Na društvenim mrežama su se pojavili snimci iz jednog od ovih kampova koji je izgrađen na lokalnom fudbalskom stadionu. U pitanju su kontejneri sa toaletom, drvenim krevetom i stolom za obedovanje, gde se na dve do tri nedelje smeštaju sumnjivi slučajevi.

Kanađani se ne šale - Novi porez za nevakcinisane

Kanadska pokrajina Kvebek planira da stanovnicima koji odbiju vakcinaciju iz nemedicinskih razloga uvede "zdravstveni doprinos", tj. neki vid poreza, rekao je u premijer Francoa Legol. Bolnice u pokrajini su prepune usled širenja omikron soja virusa. - Vakcina je ključna za borbu protiv virusa. Zato tražimo zdravstveni doprinos odraslih koji iz nemedicinskih razloga odbijaju da se vakcinišu - rekao je Legol.

Hranu im dostavljaju zaposleni u zaštitnim odelima, a oni koji su uspeli da izdrže ove uslove kažu da su se smrzavali i da su dobijali minimalne porcije hrane. Ukupno 1.000 stanovnika je u ponoć izvedeno iz svojih kuća i prebačeno u karantin zonu.

Krevet, sto i stolica
Krevet, sto i stolicafoto: Printscreen/Twitter

- Ovde nema ničega osim osnovnih stvari. Tu su toalet, krevet, sto i stolica. Niko nas ne obilazi. Kakav je ovo karantin?! - pitao se autor jednog od snimaka.

Novih 166 slučajeva

Pojavili su se i snimci prebijanja jednog starijeg čoveka, koji je izašao iz kampa kako bi kupio hranu. Strategija vlasti je da se u ovim kampovima što pre i lakše identifikuju i izoluju zaraženi i asiptomatski slučajevi. Kada su početkom 2020. prvi slučajevi koronavirusa otkriveni u Vuhanu, reakcija zvaničnog Pekinga je u početku bila mlaka, da bi ubrzo došlo do zaključavanja grada i većeg dela privincije Hubej. U Kini je ukupno registrovano 166 novih slučajeva infekcije u poslednja 24 sata.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track