POLJSKI GENERAL PREDVIĐA RASPAD NATO? Sve zbog odnosa jedne članice prema Putinovoj Rusiji!
Foto: YT Screenshot

jasno

POLJSKI GENERAL PREDVIĐA RASPAD NATO? Sve zbog odnosa jedne članice prema Putinovoj Rusiji!

Planeta -

U intervjuu za konzervativni poljski portal vpolitice.pl, poljski general Valdemar Skržipčak govorio je o aktuelnim tenzijama oko Ukrajine i nedavnom slanju ruskih trupa u Kazahstan.

On je objasnio da su poslednjih godina Rusija i Putinova politika odlučile da ponovo izgrade „imperiju” i rade na ekspanziji kako bi se obnovila sfera uticaja SSSR-a. „Njegov cilj je da vrati Rusko carstvo u pređašnje stanje, koje je postojalo za vreme Sovjetskog Saveza. Da bude ogroman i da bude u stanju da odlučuje ili saodlučuje o sudbini sveta“, rekao je Skrzipčak. General je objasnio da je percepcija Rusije kao sile ozbiljno opala nakon „Gorbačovljeve revolucije i pada SSSR-a“.

Poljski general tvrdi da je kriza na poljsko-beloruskoj granici rezultat Putinove politike koja bi trebalo da ugrozi istočnu Evropu invazijom migranata. Druga ruska pretnja je stalna pretnja ratom Ukrajini, tvrdi general. „Putin smatra da je Ukrajina i dalje deo Ruske imperije i da treba da bude deo sfere ruskog uticaja. Štaviše, ne želi da se NATO ili njegovi partneri pojave u ovoj interesnoj sferi, uprkos činjenici da je Ukrajina partner NATO-a“, rekao je Skrzipčak.

Međutim, istakao je Skrzipčak, Putin je izgubio kontrolu nad situacijom u Kazahstanu i sada je svestan da se suočava sa ozbiljnim problemom. „Ako demokratske snage preuzmu vlast u Kazahstanu, zemlja će napustiti Putinovu orbitu, posebno zato što su Kazahstanci muslimani“, rekao je on. General je primetio da je Kazahstan skrenuo Putinovu pažnju sa Ukrajine.

Škržipčak smatra da Putin nije ponudio previše argumenata da ubedi NATO, EU ili SAD u prava i legitimitet za koje Rusija tvrdi da ih ima. To je zato što je jedini argument koji Putinu preostaje jeste da ne želi NATO blizu granica Rusije, kaže poljski vojni komandant koji misli da to nije dovoljno.

General, međutim, upozorava da „Putin ne mora mnogo da uradi da bi raspao NATO zbog dvosmislenog stava Nemačke“, koja želi da resetuje odnose sa Rusijom“, rekao je on. General je naglasio da je dvosmislena igra Nemačke dokazala da ona ne želi da se odupre Rusiji kao deo NATO-ovog kruga, već naprotiv: da napravi korak unazad za Putina. „Svaki korak koji NATO povuče zbog pritiska Nemačke biće poraz za NATO i NATO bi trebalo da bude ugašen ako je to slučaj. Uostalom, čemu služi NATO? upita general.

Kurir.rs/Geopolitika.news

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track