AMERI POČINJU LOV NA DOMAĆE TERORISTE: Ministarstvo pravde stvara specijalnu jedinicu, evo ko je prva meta! VIDEO
Foto: David Coleman / Alamy / Profimedia

opasno

AMERI POČINJU LOV NA DOMAĆE TERORISTE: Ministarstvo pravde stvara specijalnu jedinicu, evo ko je prva meta! VIDEO

Planeta -

Američko ministarstvo pravde stvara novu jedinicu za borbu protiv domaćeg terorizma nakon napada na Kapitol SAD 2021. godine, rekao je visoki zvaničnik u utorak, jer se suočava sa rastućom pretnjom od strane belih supremacista i antivladinih aktivista.

Ovaj potez odražava rastuću spoznaju američkih zvaničnika nacionalne bezbednosti da domaći ekstremisti predstavljaju pretnju na nivou one koju predstavljaju strane militantne grupe kao što je Islamska država.

„Suočavamo se sa povećanom pretnjom od domaćih nasilnih ekstremista – to jest, pojedinaca u Sjedinjenim Državama koji nastoje da počine nasilna krivična dela u cilju ostvarivanja domaćih društvenih ili političkih ciljeva“, Metju Olsen, pomoćnik državnog tužioca Odeljenja za nacionalnu bezbednost ovog odeljenja, rekao je na saslušanju pred Odborom za pravosuđe Senata.

„Videli smo rastuću pretnju od onih koji su motivisani rasnim animusom, kao i onih koji pripisuju ekstremističke anti-vladine i anti-autoritet ideologije“, dodao je Olsen.

Državni tužilac Merick Garland rekao je zakonodavcima prošlog maja da domaće nasilne ekstremističke grupe, posebno belci, predstavljaju sve veću prijetnju Sjedinjenim Državama.

Olsen je rekao da će nova jedinica biti deo Odeljenja za nacionalnu bezbednost i da će raditi na „osiguranju da se ovi slučajevi pravilno postupaju i efikasno koordiniraju“ širom odeljenja i širom zemlje.

Ministarstvo pravde podnelo je krivične prijave protiv više od 725 ljudi zbog nereda 6. januara 2021. u kojima su pristalice tadašnjeg predsednika Donalda Trampa pokušale da spreče Kongres da potvrdi njegov gubitak od Džoa Bajdena na predsedničkim izborima 2020. godine. Neki od optuženih su članovi ili su povezani sa ekstremno desničarskim grupama, uključujući Proud Bois, Čuvare zakletve i Tri procenta.

Visoki zvaničnik FBI rekao je Kongresu u novembru da biro sprovodi oko 2.700 istraga u vezi sa nasilnim ekstremizmom u porodici.

Džil Sanborn, izvršna pomoćnica direktora Odeljenja za nacionalnu bezbednost FBI, rekla je poslanicima u utorak da je biro posebno zabrinut zbog nasilnih ekstremista motivisanih rasnom mržnjom i onih koji su protiv vlade.

„Rasni ili etnički motivisani nasilni ekstremisti koji se zalažu za superiornost bele rase i nasilni ekstremisti protiv vlade ili protiv vlasti... predstavljaju najsmrtonosniju pretnju“, svedoči ona.

Ona je dodala da će ekstremisti motivisani rasnom i etničkom mržnjom „najverovatnije sprovoditi masovne napade na civile“, dok su milicije sklonije da ciljaju na službenike za sprovođenje zakona ili vladine službenike.

Kurir.rs/Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track