POMOĆ BLISKOISTOČNIM ZEMLJAMA ZA SARADNJU SA KINOM: Sirija se pridružuje kineskoj inicijativi "Pojas i put"
Foto: Kineski radio Internacional

POVEZIVANJE AZIJE SA OSTATKOM SVETA

POMOĆ BLISKOISTOČNIM ZEMLJAMA ZA SARADNJU SA KINOM: Sirija se pridružuje kineskoj inicijativi "Pojas i put"

Planeta -

Sirija se juče pridružila Inicijativi "Pojas i put", čime će pružiti pomoć bliskoistočnim zemljama da stvore nove prilike za saradnju sa Kinom i drugim zemljama.

Ceremonija pridruženja održana je tokom potpisivanja Memoranduma o razumevanju u Komisiji za planiranje i međunarodnu saradnju u Damasku. Na ceremoniji su učestvovali Fadi Kalil, šef Komisije i kineski ambasador Feng Bijao, piše Kineski radio Internacional.

Kalil je izjavio da pridruženje oživljava staru ulogu Sirije na drevnom Putu svile i ojačaće bilateralnu saradnju sa Kinom i multilateralnu saradnju sa drugim zemljama.

On je rekao da je Sirija bila jedna od glavnih zemalja na drevnom Putu svile, koja ima vezu sa gradom Alepom i Palmirom.

Pridruženje takođe pokazuje drevnu i dugu istoriju, prijateljstvo i saradnju između Sirije i Kine, naveo je Kalil.

Feng je izjavio da saradnja između dveju zemalja predstavlja veliki doprinos ekonomskoj obnovi i društvenom razvoju Sirije, i da saradnja jača povezivanje između Inicijative "Pojas i put" i "Strategije prema Istoku" koju je podnela Sirija.

Ambasador Feng je ukazao da je Inicijativa u skladu sa snažnom željom svetskih zemalja za širokim ekonomskim učešćem, pošto je to najveća platforma za međunarodnu saradnju na svetu.

Inicijativa "Pojas i put", koju je iznela Kina 2013. godine, obuhvata ekonomski pojas Puta svile i Pomorski put svile u 21. veku. Inicijativa ima za cilj izgradnju trgovinske, investicione i infrastrukturne mreže koja povezuje Aziju sa drugim delovima sveta.

Kurir.rs/Kineski radio Internacional

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track