KORONA SE ŠIRI BRŽE NEGO IKADA I U SEVERNOJ I U JUŽNOJ AMERICI: Broj novozaraženih sve veći u državama na oba kontinenta
Foto: Mauro PIMENTEL / AFP / Profimedia

omikron soj

KORONA SE ŠIRI BRŽE NEGO IKADA I U SEVERNOJ I U JUŽNOJ AMERICI: Broj novozaraženih sve veći u državama na oba kontinenta

Planeta -

Korona virus se zbog omikrona širi u dve Amerike brže nego ikada od početka pandemije, pa se broj slučajeva prošle nedelje udvostručio, na ukupno 6.1 milion, objavila je Panamerička zdravstvena organizacija (PAHO) u sredu.

Omikron je stigao u gotovo sve države Severne i Južne Amerike te se očekuje da će brzo postati dominantna varijanta u toj regiji, objavila je ta zdravstvena agencija koja okuplja gotovo sve države dva kontinenta.

Najviše novih slučajeva je u SAD, gde najveći rast imaju savezne države na istoku i srednjem zapadu. Bolivija, Ekvador, Peru i Brazil takođe imaju značajan rast broja novozaraženih, a u Argentini i Paragvaju tokom prošle nedelje on se povećao za gotovo 300 odsto, saopštio je PAHO.

"Jedna od karakteristika koja razlikuje omikron od drugih varijanti je da ima blaže simptome. Uprkos tome, zaraza omikronom može biti smrtonosna, pogotovo za one sa slabijim imunitetom i nevakcinisane", rekla je direktorka PAHO Karisa Etijen.

U Latinskoj Americi i karipskim državama vakcinisano je gotovo 60 odsto stanovnika. Čile, Kuba i Argentina imaju među najvećim procentima vakcinisanih na svetu, rekla je Etijen.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track