LUDA ODLUKA OSUĐENIKA NA SMRT U OKLAHOMI: Odbili da ih pogube smrtonosnom inekcijom, izabrali ovo jer misle da imaju više šanse!
Foto: Profimedia, Shutterstock

bizarno

LUDA ODLUKA OSUĐENIKA NA SMRT U OKLAHOMI: Odbili da ih pogube smrtonosnom inekcijom, izabrali ovo jer misle da imaju više šanse!

Planeta -

Dva muškarca osuđena na smrt u Oklahomi - na nagovor federalnog sudije - pristala su da izaberu pogubljenje streljanjem kao način da odlože svoje pogubljenje koje je planirano ubrizgavanjem smrtonosne inekcije, rekao je sudiji jedan od njihovih advokata.

Dvojica zatvorenika, Donald Grant i Džilbert Postel, žele da im okružni sudija Stiven Frajot donese privremenu zabranu koja bi zaustavila njihova predstojeća pogubljenja dok se ne održi suđenje o tome da li je smrtonosna metoda ubrizgavanja tri leka u Oklahomi ustavna.

Suđenje po tom pitanju trebalo bi da počne pred Frajotom 28. februara, ali je sudija rekao da zatvorenici moraju da izaberu alternativni metod pogubljenja da bi bili dodani kao tužioci.

Grant, koji treba da umre 27. januara, i Postel, čija je egzekucija 17. februar, ranije nisu izabrali alternativni metod.

„Iako je to možda jezivo gledati, svi se slažemo da će biti brže“, rekao je advokat Džim Stronski Friotu ranije ove nedelje nakon saslušanja u Oklahoma Sitiju.

Više od dva desetina osuđenika na smrt, koji su tužioci u postupku, ranije su se složili da pruže sudu alternativni metod izvršenja među onima koji su ovlašćeni po zakonu Oklahome.

Friot je rekao da se nada da će izdati naređenje do kraja nedelje. „Ima mnogo toga za šta da razmišljam“, rekao je.

Među stručnjacima koji su svedočili bio je Džejms Vilijams, specijalista hitne medicine iz Teksasa koji ima više od 40.000 sati iskustva u hitnoj pomoći i koji je opširno proučavao upotrebu streljačkih voda.

Vilijams, koji je i sam bio žrtva prostrelne rane u predelu grudnog koša, svedočio je da bi egzekucija streljanjem bilo toliko brza da osuženik ne bi osetio bol.

Takođe je rekao da, za razliku od smrtonosne injekcije, postoji izuzetno mala verovatnoća da će pogubljenje biti neuspešno.

Oklahoma nikada nije koristila streljački vod kao metod pogubljenja zatvorenika od svoje države, ali sadašnji državni zakon dozvoljava njegovu upotrebu ako se utvrdi da su druge metode, poput smrtonosne injekcije, neustavne ili na neki drugi način nedostupne.

Frajot je takođe čuo svedočenje od Džastina Farisa, šefa operacija u odeljenju za popravke, o smrtonosnim injekcijama osuđenih na smrt Džona Meriona Granta i Biglera Stoufera krajem prošle godine.

Faris, koji je bio u komori smrti za oba pogubljenja, opisao je dve smrtonosne injekcije kao „na suprotnim krajevima spektra“.

Grant, koji je proglašen mrtvim nakon povraćanja i grčeva na kolicima, izrazio je bes, vičući psovke i opirući se pogubljenju pokušavajući da savije ruke i noge, rekao je Faris. S druge strane, Stouffer je „bio baš onako ljubazan koliko možete zamisliti u datim okolnostima“, rekao je Faris.

Faris je takođe svedočio da lekar koji nadgleda pogubljenje dobija 15.000 dolara za svako kome prisustvuje, kao i 1.000 dolara za svaki dan obuke.

Kurir.rs/Gardijan

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track